2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

“Csak sejtjük a Góbé termékek sikerességének titkát”

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:22 GMT +2, 2015. június 01.

A vállalkozások fő célja nem a profitszerzés kellene legyen. A profit csak egy eszköz arra, hogy szolgálatot végezzünk – mondja a Góbé termékek termékgazdája.


“Amikor 2009-ben a vállalkozáshoz kerültem, első lépésben arra kértek, hogy írjak egy listát öt olyan dologról, amin változtatnék az üzletláncnál. A listám egyik pontjaként az a gondolat szerepelt, hogy a vállalat életében stabil pont lehetne egy saját kereskedelmi márka” – mesélte a Góbé termékcsalád megszületéséről szóló történetet Gönczi Dezső, a termékeket forgalmazó Merkúr üzletlánc marketingese, a Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium által nyolcadik alkalommal megszervezett Szakmai Napokon, ahol Dávid Balázs termékgazdával közösen a Székelyföldön nagy népszerűségnek örvendő termékcsaládról tartottak előadást.

Gönczi elmondta, ugyan a székelyudvarhelyi kisüzleteikben már a Góbé termékek megszületése előtt árulták a saját húsfeldolgozójuk termékeit, de sem kiemelve, sem mediatizálva nem volt a helyben feldolgozott áru, ezért a legtöbben nem is tudtak a saját márkás termékről.

Gönczi Dezső és Dávid Balázs

“Az elején olyannyira nem bíztunk még mi sem ebben a projektben, hogy a termékcsaládot Merkúr néven szerettük volna értékesíteni. De a vállalkozás tulajdonosa felvetette, ha már Székelyföldön vannak az üzleteink, és egyfajta garanciát szeretnénk kínálni a fogyasztóinknak a termékeink által, akkor miért ne lehetne a termelést csak helyiekre bízni” – emlékezett vissza Gönczi, aki hozzátette: ekkor fogalmazódott meg bennük először, hogy a saját márkás terméket ebben az esetben nem szabad az üzletláncról elnevezni.


A marketingszakember elmondása szerint fogalmuk sincs arról, hogy mitől lett ez a projekt ennyire sikeres. Ugyan sejtik a mögötte húzódó emocionális tölteteket, és rengeteg piackutatásuk igazolja vissza a feltevéseik jelentős részét, a Góbé sikeressége szerinte mégis talán abban keresendő, hogy a termékcsaládot egy létező piacra helyezték be. “A saját kereskedelmi márka ebben a kiszámíthatatlan gazdasági világban nemcsak a beszállítónak és az üzletnek ad egyfajta stabilitást, hanem a vásárlónak is” – emelte ki.

Gönczi szerint a létező piac mellett a termékek sikeressége azzal is magyarázható, hogy a hatalmas információmennyiség mellett, amellyel nap mint nap találkozik a fogyasztó, a termékcsalád azt az üzenetet próbálta átadni, hogy a Góbé egyenlő a helyi termékkel és termelővel, így könnyebbé tette a választást a vásárlónak.

Külső szakemberekkel beszélgetve azzal a véleménnyel találkoztak leginkább, hogy a Góbé termékek népszerűsége annak is köszönhető, hogy egészben próbált tekinteni Székelyföldre. A saját bevallásuk szerint is kicsit bonyolultra sikerült logó elemei - a zsinórvert betűtípus, a róvásírás, az egymással szembenéző Nap és Hold, vagy a koronát képező virág motívum - is tudatosan úgy lettek kiválasztva, hogy egész Székelyföldet, ne csak annak egy részét szimbolizálják.

 

"Valahogy együtt kellene felvenni a versenyt a nagy áruházláncokkal.

Nem az a cél, hogy saját pékségünk, saját húsfeldolgozó üzemünk legyen, hanem oda kellene eljutnunk, hogy a helyi termelőkkel közösségben gondolkodva legyünk képesek megmaradni" - mondta Gönczi, aki szerint, ha Székelyföld potenciálját nézzük, gazdaságilag mesterséges, hogy hipermarket kategóriájú üzletek terjeszkednek olyan településeken is, ahol köztudott, hogy még a vonzáskörzetben sincs akkora lakosság, amit ki tudna szolgálni az üzlet. "Egyszerűen piacfelvásárlásról van szó. Ennek a kihívásnak kellene megfelelni" - tette hozzá.

 

A vásárlók tudatos szerepvállalása is fontos

Dávid Balázs termékgazda kiemelte: a Góbé próbálja a székelyföldi konyhára jellemző ízeket visszahozni, és elsősorban a helyi közösségnek eladni a termékeket. “Székelyföldön kívül nincs üzletünk. Voltak próbálkozások például Magyarországon, de ott a biztató indulás ellenére a fogyasztóknak nem sikerült azonosulni a termékekkel, emellett az eladók sem tudták azokat a többletinformációkat megadni az ügyfeleknek, amelyekre a hagyományosan készült termékek értékesítése esetén szükség lenne.

Dávid rámutatott, azt szeretnék elérni, hogy egyetlen rendszerben működjön a termékek értékesítése. De amellett, hogy ebben az üzletlánc a piacot, a termelőtől a fogyasztóig terjedő kapcsolatot biztosítaná, nagyon fontos a vásárlók tudatos szerepvállalása is, akik vásárláskor nem csupán az ártényezőt veszik figyelembe. 

Közösséget építenek

A Góbénak is köszönhetően több mint 160 gyerek jár labdarúgást tanulni. Csíkszeredában a jégkorongot támogatják, de segítettek már székelyudvarhelyi fekvőbiciklist is, aki másfél év alatt kerülte meg a Földet. Dávid elmondta, egy hónap múlva már minden Góbé sport támogatását alapítványok veszik át. “A közösség lehetővé tette, hogy most már nem csak az élelmiszerek jutnak eszünkbe, ha Góbé termékről beszélünk” – tette hozzá.

Dávid elmondása szerint keresik annak a módját, hogy közösségi alapítványokon keresztül sikerüljön elérni, hogy a Góbé termék ne kizárólag a céghez kötődjön. A tervek szerint a vállalkozás továbbra is gondoskodna a szakmaiságról, a logisztikáról, a marketingről, de célként fogalmazták meg, hogy a tevékenységükből származó haszon ne csupán a vállalkozást, hanem a közösséget is erősítse. 

“A Góbé termékek bruttó forgalma ma évi 3 millió euróra tehető. Most már beszélhetünk arról, hogy ennek a hozadékát tegyük a közösség asztalára” – emelte ki a termékgazda. 

konferenciaKolozsvár
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális