2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

"Elérjük, hogy az energiakereskedők versenyezzenek a fogyasztóinkért"

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:22 GMT +2, 2015. június 01.

A fogyasztók még mindig nincsenek kellőképpen tájékoztatva a jogaikkal-, valamint az eléjük tárulkozó lehetőségekkel kapcsolatban - véli Török Gergely energiabeszerzéssel foglalkozó szakértő.


Az energiapiaci liberalizáció olyan új lehetőségeket nyújtott a romániai vállalatok számára, amelyekkel a tapasztalatok szerint a kis- és középvállalatok vezetői rendszerint nincsenek tisztában. Török Gergely, az Ensorce Kft. társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója szerint bár mindenki törekszik költségeit csökkenteni annak érdekében, hogy minél alacsonyabb áron állítsa elő a termékeit, vagy nyújtsa szolgáltatásait mégis, mikor egy vállalatvezetőt arról kérdeznek, gondolkodott-e már azon, hogyan tudna villamos energia vagy földgáz esetében jobb árakat kialkudni, megdöbbenve tapasztalják, hogy az energiakereskedők megversenyeztetése sokaknak eszükbe sem jutott. 

Pedig “a szolgáltatóváltással valamint a régi szerződések újratárgyalásával rendszerint 10-15, de akár 20% fölötti megtakarításokról is beszélhetünk, ami abszolút értékben jelentős összeget tehet ki” – mondja a szakértő.


Villamos energia- és földgáz beszerzés. Nagyon sokan nem értik ezeket a fogalmakat, mit takarnak ezek a tevékenységek? Kik a szereplői?

- Az energia piacok liberalizálása előtt a villamos energia és a földgáz nem igazán képezték a beszerzések tárgyát, ezért is tűnhet sokaknak kissé elvontnak az, hogy mit jelent a beszerzésük. A villamos energia és a földgáz végül is a hálózatokon keresztül eljut a fogyasztókhoz, mit kell ezen beszerezni?  Az energiapiaci liberalizáció következtében viszont az új energiatermelők és importőrök mellett sok  energiakereskedő is megjelent a piacon, akik közül választani lehet. Ez pedig azt jelenti, hogy most már nem csak egyetlen szolgáltató van, akitől a szükséges villamos energiát illetve földgázt be lehet szerezni, hanem több tíz, számuk pedig folyamatosan nő.

Nagyon leegyszerűsítve a folyamatot, az energia beszerzés bármelyik más áru vagy szolgáltatás beszerzéséhez hasonlóan történik. Létezik több kereskedő, maga a beszerzés pedig azt jelenti, hogy a beszállítók közül kiválasztjuk azt, aki a kritériumainknak és feltételeinknek leginkább megfelel. Mivel a gyakorlatban egy komplex piacról van szó, a végső döntés meghozatalában jelentősen megnő a piaci információk jelentősége és azoknak a speciális beszerzési eszközöknek a szerepe, amelyeket a beszerzések során használunk.

Forrás: SP-Photo via Shutterstock.com

Milyen ügyfelek veszik igénybe a szolgáltatásaikat?

- Célcsoportjaink azok a közepes- és nagyvállalatok, ahol az energiaköltségek a kiadások jelenetős részét teszik ki, így a havi villany-, vagy gázszámla is sokkal érzékenyebben érinti őket.

Mennyire nyitottak a vállalatok ennek a szolgáltatásnak az irányába? Hogyan történik a vállalatok megkeresése?

- Szolgáltatásunk és üzleti modellünk nagyon újnak számít a román energiapiacon. A fogyasztókban sok esetben még nem is tudatosult, hogy van lehetőségük ilyen jellegű szolgáltatások igénybevételére, nem látják át, hogy mekkora összegeket takaríthatnának meg.

Romániában jelenleg az Ensorce az egyetlen olyan energiabeszerzésre szakosodott cég, amely kizárólag a fogyasztók érdekeit képviseli és a beszerzési projektek során elektronikus aukciót alkalmaz, így leginkább az jellemző, hogy első körben mi keressük fel az ügyfeleinket. Viszont nem egy példa volt már arra, hogy korábbi ügyfelek kerestek meg újabb projekt lebonyolítása miatt, vagy hogy új ügyfél keresett fel miután egy elégedett partnerünk ajánlott bennünket. Ez mindig jó érzéssel tölt el, azt bizonyítja, hogy amit csinálunk, azt jól csináljuk. 

Forrás: Paul Vasarhelyi via Shutterstock.com

Magát a kereskedőváltást az energiapiaci liberalizáció tette lehetővé. Melyek voltak a legfontosabb változások az energiapiacon a liberalizációt követően?

- Villamos energia esetében a piaci liberalizáció már 2000 előtt elkezdődött, ugyanis Románia az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal is bizonyos megállapodásokat kötött, melyekben vállalták, hogy fokozatosan megnyitják ezeket a piacokat. Erre egyrészt azért volt szükség, mert az EU alapelvek között van a javak és szolgáltatások szabad áramlása, másrészt pedig köztudott, hogy a monopólium és a verseny hiánya egyáltalán nem ösztönzi a beruházásokat. A piacnyitás előtt a szolgáltatások minőségét senki nem kérte számon, elvégre nem volt viszonyítási alap és nem kellett senkivel sem versenyezni, a beruházások pedig rendszerint elmaradtak.

A legalapvetőbb dolog, amit a liberalizáció feltételez, az az értéklánc mentén a jogviszonyok elhatárolása, ugyanis egy szabad piacon a versenyszférát el kell választani a természetes monopóliumoktól. Helyenként, ahol szükséges volt ott megmaradt a monopólium, ugyanis az átviteli-, valamint az elosztói hálózatok esetében értelmetlen lenne párhuzamos rendszereket felépíteni.

Hogy jobban megértsük a rendszernek a működését, nagyon jó példa, ha a vasúthálózatra gondolunk. A vasúthálózat tulajdonosa mellett bizonyos díj ellenében bárki szállíttathat utasokat, vagy árut a saját szerelvényein. Így kell ezt elképzelni az energiapiac esetében is,  ahol az elosztói vagy átviteli hálózat üzemeltetője egy előre megszabott díjért bármelyik kereskedő által értékesített villamos energiát, vagy földgázt elszállítja a termelőktől a fogyasztókhoz.

Ennek függvényében mit kell tennie egy vállalatnak ahhoz, hogy energiaszolgáltatót váltson?

- A legegyszerűbb természetesen az, ha megkeres minket, mi tájékoztatjuk a lehetőségekről és ha minden rendben van, akkor lefuttathatunk számára egy teljes beszerzési projektet. Ha viszont saját maga szeretné végigvinni a beszerzést, akkor első ízben utána kell néznie, hogy kik azok az energiakereskedők, akik a romániai energiapiacon jelen vannak és megpróbálhat tőlük ajánlatokat beszerezni - a kereskedőknek törvényben megszabott kötelessége ezeket 30 napon belül megküldeni. Ezt követően az ügyfél az ajánlatokat legjobb tudása szerint összehasonlítja, meghozza a döntését, majd aláírja a szerződést az új kereskedőjével. Természetesen ezzel párhuzamosan, betartva a megszabott határidőket, felmondja a régi szerződését.

Forrás: Brian A. Jackson via Shutterstock.com

Milyen hátrányai vannak annak, ha valaki saját maga indul neki ennek a folyamatnak?

- A fogyasztók rendszerint csak a beérkezett ajánlatok alapján döntenek, nincsenek meg a szükséges piaci információik, nincs rálátásuk sem a jelenlegi piaci helyzetre, sem a jövőbeli trendekre. Ezért sok esetben elfogadnak olyan ajánlatokat, amelyek pillanatnyilag kedvezőnek tűnhetnek, hosszútávon viszont már kevésbé azok. Ugyanakkor a megfelelő beszerzési eszközök hiányában soha nem tudhatják, hogy az általuk kialkudott ár valóban a legjobb-e, ami a piacon elérhető.

Az elektronikus árlejtés az az eszköz, amelynek segítségével hatékonyan meg tudjuk versenyeztetni az energiakereskedőket és a helyzetet a fogyasztók javára fordítjuk. Benchmark információk birtokában mindig tudjuk melyek a legkedvezőbb piaci árak és azért harcolunk, hogy ezeket el is érjük ügyfeleink számára.

Ugyanakkor komplex piacokról lévén szó, egy energiakereskedő kiválasztásánál számos olyan kritérium lehet, amely első látásra még beszerzési szakember számára sem feltétlenül egyértelmű. Beszélek itt fizetési határidőkről vagy más szerződéses feltételekről, amelyekkel az energiakereskedők megpróbálhatják úgymond megkötni az illető fogyasztót, vagy olyanokról, amelyekkel egy esetleges piaci áringadozás esetén megpróbálhatják a kockázatot a fogyasztókra hárítani. Már több éve vagyunk a piacon, ismerjük a kereskedőket, tudjuk melyek azok a fogyasztókat védő szerződéses feltételek, amelyeket mindenképpen bele kell foglalni az új szerződésekbe és támogatjuk partnereinket a szerződéskötés teljes időtartama alatt. 

Hogyan történik maga a beszerzés? Mit takar az, hogy energia beszerzési tendereket szerveznek?

- A tender tulajdonképpen azt fedi, hogy valaki megversenyezteti a beszállítókat annak érdekében, hogy jobb árat kapjon egy bizonyos termékre vagy szolgáltatásra. Mi azt próbáljuk elérni, hogy a vállalatok az energiabeszerzési tevékenységeiket külső szakértőkre bízzák, ugyanis ezáltal egyrészt jelentős megtakarításokat tudnak elérni, másrészt pedig felszabadítják azokat az erőforrásaikat, amelyeket egyébként erre lekötnének. Az energiabeszerzés is egy szakma, mivel a vállalatok ezzel évente egyszer foglalkoznak, ezért nem is ismerhetik kellőképpen sem a piacot, sem pedig a kapcsolódó folyamatokat.

Nem egyszerűen csak egy megversenyeztetésről beszélünk, hanem egy komplex energiabeszerzési tanácsadásról, ami a fogyasztási szokások kielemzésétől a tender dokumentáció összeállítását és az aukció lefuttatását követően az új szerződések megkötéséig tart. Ennek azért is van jelentősége, mert ha egy vállalat pontosan előre tudja jelezni a fogyasztását, akkor a kialkudott ár is sokkal kedvezőbb lehet - nem mindegy, hogy a nap melyik szakában, melyik évszakban mennyit fogyasztunk. Ezeket a feltételeket mind-mind figyelembe vesszük a beszerzési dokumentáció összeállításánál, ugyanis a szükséges információk birtokában és ismerve a megfelelő paramétereket, az energiakereskedők is sokkal lentebb tudják vinni az árakat.

Egy olyan vállalat számára például, amely három műszakban dolgozik, a tender dokumentáció megfelelő összeállításával és egy elektronikus aukció lefuttatásával sokkal jobb árat tudunk kialkudni, mintha csak azt mondanánk, hogy évi X GWh elektromos energiát fogyaszt. Mindig figyelembe kell venni, hogy az illető energiamennyiség mikor és hogyan kerül elfogyasztásra, valamint azt, hogy a fogyasztás mennyire előrejelezhető, mekkora kilengések várhatóak.

Forrás: sergign via Shutterstock.com

A teljes liberalizációt követően milyen hiányosságok vannak a romániai energiapiacon, amire a vállalatuk választ tudott nyújtani?

- Tulajdonképpen az egész vállalkozásunkat a román energiapiac rendezetlenségére és áttekinthetetlenségére építettük. Az energiapiaci liberalizáció nem újkeletű jelenség, de a fogyasztók még mindig nem rendelkeznek a kellő energiapiaci- és energia termékekre vonatkozó ismeretekkel és nincsenek kellőképpen tisztában jogaikkal, valamint az eléjük tárulkozó lehetőségekkel. Emellett bizonyos energiakereskedők rendszeresen félrevezetik és próbálják megkötni a fogyasztóikat annak érdekében, hogy minél tovább megtartsák őket és minél magasabb áron értékesítsék számukra a villamos energiát vagy földgázt. A fogyasztók pedig tájékozatlanságuk következtében rendszerint ezt észre sem veszik és megkötnek számukra hátrányos szerződéseket. Azt is mondhatnám, hogy a legnagyobb probléma maga a minőségi információk hiánya.

Hiányosság az is, hogy Romániában kevésbé elterjedtek az elektronikus beszerzési eszközök. Multinacionális vállalatok esetében mindennapos eseménynek számít, hogy saját beszerzési applikációkon keresztül futtatják le a beszerzéseket – nem csak energiára, hanem nyersanyagra, vagy bármilyen más szolgáltatásra. A mi szolgáltatásunknak a lényege, hogy a partnereink számára hozzáférést biztosítunk egy hasonló elektronikus beszerzési eszközhöz, amellyel - kellő szaktudás és piaci információk birtokában – sokkal jobb árakat tudunk kialkudni. Persze ez nem egy csodaszer, mögötte nagyon sok munka van, beszélek itt nem csak a beszerzési projektek előkészítéséről, hanem az applikáció továbbfejlesztéséről, optimalizálásáról is.

Elektronikus árlejtéses aukciót alkalmaznak, ez mit jelent?

- Az árlejtés valójában egy fordított licit, csak persze nem az a lényeg, hogy ki ad többet, hanem hogy ki adja kevesebbért. Azért elektronikus, mert egy online applikációról van szó, ezen keresztül futtatjuk le a villamos energia- és földgáz beszerzési projektjeinket. A beszerzési dokumentáció összeállítását követően a fogyasztóval közösen döntjük el, hogy kik azok az energiakereskedők akiket meghívunk a tenderre.

Az ajánlatok beérkezése és elemzése után sor kerül az elektronikus aukcióra, ahol fél óra - óra leforgása alatt eldől, hogy ki az az energiakereskedő, aki a fogyasztó által támasztott feltételek mellett a legjobb áron tudja biztosítani a szükséges energiát. Persze ennek az eszköznek vannak még fondorlatos tulajdonságai, de ezek már szakmai titkok. A lényeg, hogy az elektronikus aukció során az energiakereskedők versenyeznek a fogyasztóinkért és nem a fogyasztóknak kell fejet hajtaniuk az energiakereskedők által támasztott követelmények előtt.

Beszerzési közösségek. Mit takar ez?

- Az Ensorce által szervezett beszerzési közösségek célja, hogy a csatlakozó tagok energiabeszerzését együttesen kezelve kihasználjuk a mennyiségből fakadó előnyöket és ezáltal a tagok számára a piacon elérhető legalacsonyabb árat és a legjobb feltételeket harcoljuk ki a szabadpiaci kereskedők megversenyeztetésével. Ahogy nem mindegy, hogy egy zsák vagy egyből egy teherautó almát vásárolunk, úgy a villamos energia és földgáz esetében is a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyobb mennyiségekre jobb árakat lehet kialkudni. Ezt próbáljuk ügyfeleink javára fordítani, ugyanis a közös fellépés során a fogyasztók alkupozíciója jelentősen javul. Az elmúlt évek tapasztalatai ugyanakkor azt is megmutatták, hogyan kell a fogyasztói csoportokat úgy összeállítani, hogy az a csatlakozó tagok számára a legjobb árakat eredményezze.  

Hogyan történik maga az árszabás? Miből származik az önök vállalatának a bevétele?

- A díjaink kizárólag megtakarítás alapú sikerdíjak, melyeket ügyfeleinkkel a beszerzési tenderek során elért megtakarítások alapján számolunk el. Ez nem csak minket motivál, hogy minél jobb eredményeket érjünk el, de az ügyfeleink számára is biztosítja, hogy kizárólag az ő érdekeiket képviseljük. Mivel a sikerdíjat az ügyfeleink rendszerint magából az elért megtakarításból fizetik ki, a szolgáltatás nem csak önfinanszírozó, de a vállalat cash-flow-jára is pozitív hatással van. Ennek következtében az együttműködés a fogyasztó számára teljesen kockázatmentes, ugyanis ha nincs megtakarítás, akkor költségük sincs.

Melyek voltak az eddigi legnagyobb sikereik?

- A legnagyobb siker számunkra eddig talán az, hogy a 25 lefuttatott energiabeszerzési projekt során még egyszer sem fordult elő, hogy ne tudjunk jobb árat kialkudni, mint az ügyfelek saját hatáskörében elért legjobb ára. Ha számokban szeretném kifejezni, akkor az eddig elért legnagyobb megtakarítás 26% volt, a legnagyobb fogyasztói csoport pedig 19 fogyasztóból állt össze, összesen 187 fogyasztási ponttal, itt átlagban 18%-os megtakarítást sikerült elérni.

Milyen nehézségekkel szembesülnek?

- A legnagyobb nehézségek ahhoz kapcsolódnak, hogy a fogyasztók nincsenek tisztában, nem látják át az energiapiac működését. Ez természetesen nem róható fel nekik, még egy tökéletesen működő energiapiac is egy igen bonyolult rendszer. Nekünk is több mint egy év megállás nélküli munkára volt szükségünk ahhoz, hogy teljes egészében megértsük.

Az információhiány rendszerint inkább a hatóságok mulasztásainak tudható be, akik nem fordítanak elég figyelmet a fogyasztók tájékoztatására, valamint az energiakereskedőké, akik sokszor szándékosan vezetik félre a fogyasztókat. Ebből kifolyólag az egyik fő feladatunknak a fogyasztók folyamatos tájékoztatását és, miért ne, a nevelését tartjuk. Ezt nyíltan fel is vállaljuk, partnereinket hírlevélben informáljuk, valamint folyamatos piaci elemzéseket készítünk, hogy ezzel is segítsünk nekik eligazodni az energiapiac útvesztőiben. Ezáltal tudatosítani szeretnénk bennük nem csak a jogaikat, hanem a lehetőségeket is, amelyeket a szabad piac kínál és amelyekkel kár lenne nem élni.

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális