2020. november 29. vasárnapTaksony
EUR = 4.8735 RON
USD = 4.0875 RON
HUF = 1.3462 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,286.11(0.36%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Amikor a diákok becsöppennek a valós életbe

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Frappáns válasz az egyetemi gyakorlatiasság hiányára az esettanulmányi verseny. A csíkszeredai vetélkedőn „OTP Bankot” kellett játszaniuk az egyetemistáknak.


Komplex és újszerű feladatokkal találkoztak az idén már 13. alkalommal megszervezett Csíkszeredai Nyílt Esettanulmány Verseny résztvevői. A rendezvény több mint egyszerű verseny. “Azt remélem, hogy az esettanulmány alapú oktatás válasz lehet arra a problémára, hogy a diákoknak nincs lehetőségük a vállalatoknál döntési szituációkban kipróbálni magukat. Az esettanulmány versenyek szervezése által azt próbáljuk elérni, hogy a diákok minél több konkrét vállalati helyzetet lássanak” – mondta a Pénzcsinálók megkeresésére Kádár Beáta, egyetemi tanársegéd, akit az idén május 9-11. között immár 13. alkalommal megrendezésre kerülő Csíkszeredai Nyílt Esettanulmány Versenyről kérdeztünk, amelyet a Sapientia EMTE Gazdaság- és Humántudományok Karán működő Bölöni Farkas Sándor Szakkolégium az OTP Bank Románia támogatásával szervezett. A versenyre négyfős csapatok jelentkezhettek, az alap- és mesterképzésen résztvevő diákok külön szekciókban versenyeztek.  

A verseny három napig tart. “Első nap érkeznek a versenyzők, regisztrálnak, kicsit ismerkednek a várossal. Úgynevezett akklimatizációs nap ez. Szombat reggel kapja meg mindenki az esetet, majd a négyfős csapatok egész nap külön termekben dolgoznak. Este pedig valamilyen közösségi rendezvényt szervezünk számukra” – magyarázta Kádár, aki hozzátette, az idei verseny azért is különleges volt, mert idén az OTP Bank szolgáltatta az esetet.  

A vasárnap sorra kerülő döntőben a diákok már vállalatvezetők előtt, szóban mutatják be megoldásaikat. Kádár szerint a szervezők ezzel is az ilyen jellegű stresszhelyzetekre való felkészülést segítik. “A vállalatvezetők meghívása a versenyre úgy gondolom nagyon fontos, hiszen a diákoknak szükségük van arra, hogy közvetlen kapcsolatuk legyen a gazdasági szereplőkkel.”

A versenyen általában valós eseteket kapnak a csapatok.

“Az idei eset annyiban rugaszkodott el a valóságtól, hogy megváltoztattuk a cég nevét és a versenyzők nem tudták időben elhelyezni. Amúgy egy ilyen esetírás nagy munka a vállalatnak is, aki bevállalja, hogy nála írhatjuk, illetve az esetíróknak is, mert döntési helyzetet kell találni, valamint a megfelelő adatokkal kell ellátni a versenyzőket” – mutatott rá Kádár.

Az oktató szerint nagyon fontos, hogy az ilyen versenyeken a diákok valós, földhözragadt megoldásokat dolgozzanak ki. “Mindig olyan csapat nyer, amely nagyon jól számol és törekszik arra, hogy egy megvalósítható döntést, illetve megoldást találjon.”

Kádár szerint a diákokat meglepte, hogy a mezőgazdasági szektorból kapták az esetet. “Azt gondolom, hogy a diákok nem szentelnek elegendő figyelmet a mezőgazdasági szektorra. A versenyen is látszott, hogy nagyon meglepte őket az eset” – tette hozzá.

A versenyt az alapképzési szekcióban a Pécsi Tudományegyetem diákjai, Mándli Marinetta, Pavelka Alexandra, Szita Patrícia és Tóth Dávid által alkotott csapat nyerte. Mesteri szekcióban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjai bizonyultak a legjobbnak, ezt a csapatot Ábrahám Csenger, Elekes Péter, Laczkovszki Ádám és Szemesy Balázs alkották. A győztes csapatok diákjait a versenyről és az ott szerzett tapasztalataikról kérdeztük.

“Az eset maga nagyon komplex és újszerű volt

abból a szempontból, hogy ezúttal nem a szokásos felállásban kellett megoldást találni, miszerint mi próbálunk meg pénzt szerezni, eladni a terméket, javítani a folyamatokon, hanem nekünk kellett azokat felülvizsgálni. Mi az OTP-t képviseltük, és egy agrárszektorban működő, gabonafélék termesztésével és haszonállatok tenyésztésével foglalkozó cég hitelkérelmét kellett elbírálnunk” – mondta Szemesy Balázs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákja.

Szemesy hozzátette: “az eset maga abszolút életszerű volt, csak egy másik oldalról kellett megközelíteni az eddig megszokottakhoz viszonyítva. Ez először kicsit meglepett minket, de gyorsan sikerült azonosulni a problémával, és szerencsére továbbra is figyelembe vettük az esetmegoldás szokásos menetét. Értem ezalatt, hogy nem csak arra koncentráltunk, hogy igen, adjunk kölcsönt, vagy nem, ne adjunk. Még a vállalat operatív döntési szintjére is lebontottunk egyes folyamatokat, igen bonyolult szcenárió-elemzést is végeztünk, változtatható peremfeltételek mellett. Ez, úgy érezzük, elnyerte a zsűri tetszését.”


Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Mándli Marinetta, a Pécsi Tudományegyetem diákja elmondta, hogy szerinte az esetversenyek nagy többségén a döntő megoldások között nincs, sőt nem is igazán lehet nagy különbség. “A prezentáció eltérhet, az egyes problémák más súllyal szerepelnek a megoldásban, de az irányok általában megegyeznek. A saját megoldásunkban azt emelném ki, hogy sok időt töltöttünk a megadott adatok foltozgatásával, igyekeztünk a sokszor hiányos történetből egy kerek egészet alkotni.”

“Az idei csíkszeredai eset sok mindenben eltért az általam eddig látott esettanulmányoktól,

és ahogy az előző években versenyzőktől hallottam, az itteni esetek sokszor különböznek a megszokottaktól. Ez mindenképpen pozitív, hiszen a versenyzőket másfajta gondolkodásra készteti, mint azt megszokhatták, illetve olyan ismeretek felelevenítését is igényli, amelyeket nem minden nap alkalmaz az ember – jelentette ki Tóth Dávid, a Pécsről érkezett győztes csapat egyik tagja, Marinetta csapattársa.

“Három éve már folyamatosan résztvevői vagyunk a Sapientia versenyének, és egyre színvonalasabb esetekkel találkozunk” – világított rá Szemesy, aki a nagyon jó szervezésre is felhívta a figyelmet. Mándli Marinetta a hozzáértő és barátságos tagokból álló zsűrit emelte ki: “hasznos és építő kritikával illettek minden csapatot.”

“A Csíkszeredai Esetverseny fődíja a hagyományokhoz hűen a vándorkupa volt,

amit hazahozhattunk Pécsre. Mindannyian kaptunk egy-egy emlékérmet, amit az egy év elteltével is megőrizhetünk, sőt, könyvutalványban is részesültünk” – mesélte Mándli Marinetta.

OTPhitelverseny
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális