2018. aug. 14. keddMarcell
EUR = 4.6607 RON
USD = 4.0937 RON
HUF = 1.4370 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,112.00(0.21%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Betiltaná a kormány a stoppolást

Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

A sürgősségi kormányrendelet már elkészült: 1000-5000 lejes bírság járna az engedély nélküli közszállításért. A Stoppolj Online vezetője tiltatkozik: a személyi szabadságot korlátoznák.


Jogellenes gyakorlatnak minősítené a kormány a stoppolást. Közvitára bocsátottak egy sürgősségi kormányrendelet tervezetet, melyben az áll, hogy a gyakorlat negatív hatást gyakorol a helyi és a megyei közszállításra.

A tervezett módosítás szerint a magán- illetve jogi személyek csak akkor végezhetnek közszállítást, ha betartják a 38/2003-as törvény előírásait, azaz regisztrálják tevékenységüket a hatóságoknál, beszervezik a szükséges engedélyeket, és adót fizetnek a szolgáltatásért kapott összegért.

Az indoklásban az áll, hogy azért sürgős az intézkedés bevezetése, mert a hatályban levő jogszabályok nem vonatkoznak a stoppolásra, és ezáltal súlyosan károsítják az iparágban jelen levő cégeket és a versenykörnyezetet is, a kimaradt adóbevételek miatt pedig az államkasszát is. A stoppolás a közlekedés biztonságát is negatívan érinti - vélik az előterjesztők.

A tervezet kimondja: egy erős visszatartó erővel rendelkező bírságot vezetnek be. Az is szerepel a Victor Ponta miniszterelnök nevével ellátott (de még alá nem írt) dokumentumban, hogy hatékonyabbá fogják tenni a megfelelő szervek beavatkozását, bár arra nem tér ki, hogy miként képzelték el az ellenőrzéseket.

A sürgősségi kormányrendelet a 38/2003-as törvény 55. cikkelyét módosítaná, és 1000-5000 lej közötti bírságot írna elő az engedély nélküli utasszállítási tevékenységet végző magánszemélyek illetve cégek számára.

 


Illusztráció: Shutterstock via Solovyova Lyudmyla

 

"A személyi szabadság korlátozásának tartom a tervezett intézkedést. Ezt a tevékenységet nem szabadna megtiltani, ugyanis az emberek nem a kényelem miatt választják a stoppolást, hanem azért, mert nem tudják megfizetni a buszjegyeket. A kormány a kiesett adóbevételre panaszkodik, de én visszadobnám a labdát: az állami szervek bürokráciája is hibás a romániai közlekedési feltételekért" - mondta el a Pénzcsinálók megkeresésére Ambrus István, a Stoppolj Online erdélyi magyar utaskereső portál tulajdonosa.

Erdélyben a legtöbb stoppoló Székelyföld és Kolozsvár között utazik, mert nincs egy vonat, amely megtenné 4 óra alatt az utat, nincs közúti infrastruktúra, és nincsenek busztársaságok sem, amelyeket ilyen járatokat üzemeltetnének - jelentette ki. "A kormány ismét bírságokkal akar megoldani egy problémát, de szerintem ez nem fog működni, az emberek továbbra is stoppolni fognak" - véli Ambrus.

"Azt gondolom, hogy jogilag akár helyzetbe is hozhatja az internetes utaskereső szolgáltatásokat ez a törvény, hiszen azokat közösségi oldalaknak lehet minősíteni, és az állami szervek számára szinte ellenőrizhetetlen lesz, hogy stoppos vagy barát-e az utazótárs" - fejtette ki a Stoppolj Online vezetője.

utas
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális