2018. január 17. szerdaAntal, Antónia
EUR = 4.6599 RON
USD = 3.8182 RON
HUF = 1.5080 RON
GDP-növekedés = 8,8%
Átlagbér = 2392 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,0%
BET = 8,253.34(0.25%)
Infláció = 3,23%
Alapkamat = 2,00%

Így költenének el másfél milliárd eurót Erdély fejlesztésére

 Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Az EU következő költségvetési ciklusában akkora támogatási keretet kaphat Románia, mint az ország éves költségvetése. Az RMDSZ megfogalmazta Erdély prioritásait.


Elkészült az Erdély 2020 fejlesztési terv magyar nyelvű változata, néhány napon belül angolul és románul is elérhető lesz a program – jelentette be Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfői kolozsvári sajtótájékoztatóján. 


2013-2020 között nem lesz alacsonyabb a Románia számára előirányzott költségvetés az előző ciklushoz képest, hogy több lesz-e, az még nem dőlt el - mondta Kelemen, de biztos, hogy legalább 30 milliárd euróról van szó. A szövetségi elnök felhívta rá a figyelmet, hogy ez hatalmas összeg, hiszen a román állam éves büdzséje körülbelül 38 milliárd euró.

„Az elmúlt két évtized legnagyobb és legszélesebb körű felmérését készítette el tavaly az RMDSZ az erdélyi magyarság körében. Az Erdélyi Konzultáció során összesen nyolcvanezer család, több mint kétszázötvenezer ember mondott véleményt. (…) Az eredmények világossá tették számunkra, hogy a magyar emberek prioritásai a munkahelyteremtés, a bérek, a nyugdíjak” – áll az Erdély 2020 A közösség által irányított helyi fejlesztés című, 44 oldalas kiadvány előszavában.

A stratégiát a 2011-es erdélyi konzultáción összegyűjtött adatokra alapozva alkotta meg az RMDSZ. Három nagy prioritást fogalmaztak meg, amelyeknek egyaránt lehetnek a haszonélvezői a magyar és a román közösség tagjai. A program középpontjában a helyi közösség fejlesztése áll az önkormányzatokon keresztül; a kis- és középvállalkozások, az újonnan induló cégek, valamint a mezőgazdasági tevékenységet folytató személyek támogatására helyezik a hangsúlyt.

„Az EU filozófiája az elkövetkező időszakban az együttműködés lesz, amelyet a gazdasági vállalkozásoknak is meg kell tanulniuk és gyakorolniuk kell. A magas fokú kooperáció miatt plusz pontokat kaphatnak a cégek a pályázatokon” – hangsúlyozta Kelemen, aki szerint óriási a felelőssége minden döntéshozónak, hogy a pénzek eljussanak a rendeltetés szerinti haszonélvezőkhöz.


Kelemen Hunor az Erdély 2020 fejlesztési terv operatív programjavaslatát mutatja
Fotók: Kiss Gábor

Azért készítik el román nyelven is az Erdély 2020 programot, mert a stratégiát csak akkor lehet életbe ültetni, ha egyetértés lesz a politikai pártok között.  „Abban hiszek, hogy lesz lehetőség ezeket a döntéseket befolyásolni, ebből a stratégiából minél többet belefoglalni Románia fejlesztési stratégiájába” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Winkler Gyula EP-képviselő elmondta, idén mindenki azzal foglalkozik Európában, hogy megtervezze a következő hétéves időszakot. Fontos, hogy a szakértők megállapították, miért olyan gyenge Románia teljesítménye a pályázatok lehívása esetében: az okok között a gyenge adminisztratív képességet, a korrupciót, a felkészültség hiányát említette. 

Augusztus 31-ig a hét operatív programon keresztül Románia a számára kiutalt összeg 9,69%-át hívta le, ez csupán 1,861 milliárd eurót jelent a rendelkezésre álló 19 milliárdból. Ilyen körülmények között az ország az EU nettó befizetőjének számít, hiszen évente 1,4 milliárd euró körüli összeggel, a GDP 1%-ával járul hozzá az unió költségvetéséhez.

Még nincs kész az EU költségvetése, de nagy a harc a régi- és új tagállamok között – mondta az EP-képviselő, aki hangsúlyozta: az Erdély 2020 programban szereplő számok nem véglegesek, csak a prioritások.

„2006-ban rossz volt a tervezés, nem volt társadalmi párbeszéd, konzultáció a megyékkel, a régiókkal, bukaresti irodákban írták meg a tervet, és ez alapján kellett dolgozzon az ország” – elemzett Winkler és azzal támasztotta alá mondanivalóját, hogy míg egyes programok esetében 3 nap alatt elfogyott a rendelkezésre álló keret, addig vannak olyan területek, ahol rengeteg az alap, de nincs értékelhető projekt. Winkler szerint ezt a hibát kell kijavítani az alapos tervezéssel.


Winkler Gyula bízik benne, hogy nem ismétlődik meg a katasztrófális lehívási arány

Az Erdély 2020 program az EU által felkínált 55 pályázási jogcímből 13 fő irányvonalat emel ki: ezek között van a vidékfejlesztés, a kohéziós törekvések, a regionális fejlesztés és szociális kérdések kezelése. Az allokációs tervből kitűnik, hogy ezeknek a célkitűzéseknek a megvalósítására összpontosul a teljes költségvetés 57%-a. 

Az Európa 2020 program egyik kidolgozója Csutak István, európai uniós szakértő. Vezetői összefoglalójában azt írja, hogy a vidékfejlesztési források 35%-át az alapvető szolgáltatások és a falvak megújítására fordítanák, 28%-át a mezőgazdasági üzemek és a vállalkozások fejlesztésére. A kohéziós alap Erdély számára előirányzott összegének összesen 32%-át energiahatékonyságra költenék, 18%-ot a hulladékágazatba ruháznának be.

Az Európai Szociális Alap esetében a keret 26%-át a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés, a korai iskolaelhagyók számának a csökkentése fedné le, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból lehívható összeget az egészségügyi és szociális infrastruktúrába fektetnék. 

Ha összeadjuk az operatív programjavaslatban szereplő összegeket, kitűnik, hogy Erdély számára, a 2013-2020 időszakra 1,5 milliárd euró rendelkezésre álló forrással számol az RMDSZ. 

„A cél Erdély fejlesztése, a modernizációs szükségletek egyharmadát lehet uniós alapokból biztosítani, ha reményeinknek megfelelően az önkormányzatok, vállalkozók, gazdálkodók jobban tudják majd felhasználni a program nyújtotta lehetőségeket” – fogalmazott Winkler, aki az Adatbank Cafén is tartott előadást már az Erdély 2020 programról, a videó itt tekinthető meg

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális