2019. február 23. szombatAlfréd
EUR = 4.7619 RON
USD = 4.1988 RON
HUF = 1.4983 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,766.87(-1.13%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Összedől Beraru maffia-impériuma?

öszeállította: utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Amit Beraru-ról tudni lehet, hogy közbeszerzési- és privatizálási maffiózó. A bukaresti gazdasági rendőrség főnöke, Dan Bucur ezredes elmondta, hogy jelenleg 30 Beraru-vállalatot vizsgálnak, de a Beraru-birodalom legalább 100 cégre tehető. Románián kívül Amerikában, Izraelben és Dél-Afrikában is vannak érdekeltségei.
A legnagyobb romániai gazdasági botrányok közös jellemzője, hogy a főszereplők mindig megússzák. A FNI (Országos Befektetési Alap) csődjében érintett kulcs-személyeknek is sikerült tavaly külföldre szökniük az igazságszolgáltatás elől és valószínűleg nem lesz ez másképp Sorin Beraru esetében sem. Az egyik legnagyobb közpénz-lenyúló az Interpol körözése alatt van, jelenleg -- köszöni szépen -- Tel-Avivban tartózkodik (román-izraeli kettős állampolgár), ügyvédjét pedig Bulgáriából próbálják meg előkeríteni -- sikertelenül.

Privatizációs ügyletek

A privatizációs hatóság (APAPS) nemrég nyújtotta be kérvényét a bukaresti törvényszékhez a fővárosi RECO és a Flamura Bucuresti vállalatok privatizációs szerződésének felbontásáért. A gazdasági és pénzügyi rendőrség kiderítette ugyanis, hogy a RECO részvények 70%-ának 1999-es megvétele mögött Beraru áll, a Multisistem Industry cég paravánja mögött. Ugyanezen cég vásárolta meg 1998-ban a Flamura Bucuresti-t is. Az igazoló iratok, amelyek a FPS (Állami Privatizációs Alap) felé azt bizonyították, a vállalatnak semmilyen adóhátraléka sincs, hamisak voltak. Mint utóbb kiderült a Multisistem Industry elmulasztotta befizetni 1,5 milliárd lejes profitadóját.

Részvény-ügylet

A RECO privatizációja esetében súlyos visszaélések történtek, a FPS alkalmazottak több ízben megszegték a törvényt. A szerzõdésekhez nem csatolták a kötelezõ kitételeket, nem határozták meg például a kártérítés összegét, a legális 60 nap helyett 90-et adtak a részvények értékének befizetésére. A vásárló cégek nem tartották be a szerzõdésben elõírtakat. A SC Multisistem Industry SRL 2000-ben a FPS engedélye nélkül továbbadta a részvények több mint felét a Denley A.M. Europe INC.-nek, az ez által okozott kár meghaladja az 5 milliárd lejt.

A RECO ügy valamint egy másik, a CI-CO vállalat privatizációja miatt indult kivizsgálás Alin Girgiu, a FPS volt vezérigazgatója ellen, aki ez utóbbi tranzakcióban 31 milliárd lejjel rövidítette meg a román államot. A bukaresti CI-CO részvényeinek többségéhez jutó SIF Muntenia szintén a Beraru-impérium része. Ez volt az az ügy, aminek kapcsán az ügyészség a Sorin Beraru elleni letartóztatási parancsot kiadta. A CI-CO botrányban további három FPS-igazgatót idéztek be: Dan Goziat, a FPS privatizációs osztályának igazgatóját, Cornel Mandrescut és Mihai Dimoniet. A CI-CO tranzakciót az Országos Értékpapír Bizottság (CNVM) semmisnek nyilvánította, a bírósági döntés azonban még várat magára. A RECO-ügyben Cristina Gyemant, Horia Marian, Daniel Plesoiu, Marius Aposteanu és Angelica Nicolescu FPS-tisztségviselők kerültek a bíróság elé hatáskörrel való visszaélés vádjával.

Közbeszerzési ügyletek

A Beraru-féle történetnek számos meglepő fordulata van. A cégcsoport egyik tagja, a Phoenixmed július 30.-án részt vett a bukaresti Fundeni kórház által szervezett, az év egyik legfontosabb egészségügyi fogyóanyagok szállítására vonatkozó tenderén. És tette mindezt néhány nappal azután, hogy az egészségügyi miniszter, Daniela Bartos, felkérte a pénzügyőrséget, ellenőrizze, milyen úton sikerült a Beraru-féle Phoenixmed-Roland-Interagent cégtriónak a romániai egészségügyi intézetek többségével, azaz mintegy 514 kórházzal szerződést kötnie. Tény, hogy a cég megkaparintotta annak jogát, hogy a kórházak több mint 90%-nak kizárólagos folyóanyag (majdnem 100 különböző cikk) szállítója legyen.

Il capo Beraru

Il capo Beraru

Az egészségügyi miniszter aggodalmai azonban hidegen hagyták a szintén PDS-tag Gorj megyei Gheorghe "Bebe" Popescu képviselőt, aki a Fundeni kórház gazdasági igazgatójaként személyesen foglalkozott a tender kiírásának megszervezésével, és mindeközben szoros kapcsolatot tartott fent a Phoenixmed-el. A cég képviselői valóban úgy viselkedtek a tender napján, mint akik már biztosak a győzelemben, nyilvánosan megalázva a versenytársakat. De Popescu nem az egyetlen PSD-tag, aki a körözött Beraru karrierjét egyengette: Sorin Oprescu szenátor is, a megyei kórház igazgatójaként áldását adta a Phoenixmed sorozatos tender-nyeréseire.

További érdekes részlet, hogy addig, amíg a többi, az állami kórházakkal szerződésben álló cégnek átlag hat-hét hónapot kell várnia arra, hogy az Országos Egészségügyi Biztosító (CNAS) rendezze a számlákat, addig a Phoenixmed óramű pontossággal kapta meg a pénzét. Így mindenképp behozhatatlan előnyhöz jutott a többi céggel szemben, mivel az infláció sem sújtotta és állandóan rendelkezett forgatható tőkével.

A CNAS most azon dolgozik, hogy felbonthassa az összes, a Phoenixmed-el kötött szerződést. Eugeniu Turlea, a CNSA elnöke elmondta, hogy az egészségügyi minisztériummal együtt megkezdték a kivizsgálást, konkrét eredmények azonban csak leghamarabb egy hónap múlva várhatóak. Addig is a Phoenixmed tovább dolgozik, és szorgosan részt vesz minden tenderen...

A polip karjai

A Phoenixmed S.A. (az MT Trading utódja) volt adminisztrátora, Moshe Pesach és főigazgatója, Cosmin Balcacean ellen is beindult az eljárás. Az izraeli állampolgárságú Pesacht hamis tanúzással és csalással, Balcaceant adócsalással, szélhámossággal vádolják.

Moshe Pesach 1992-ben, Beraru megbízásából létrehozta Romániában az Ocean 92 Investment kft-t, melynek egyetlen partnercége a Sorin Beraru tulajdonában levő MT Trading volt. Később a cég nevét Off-Shore-ra változtatták, majd rövid időn belül S.C. Atlantic Business KFT lett belőle. 1998-ban ez egyesül a S.C. Phoenixmed-del, melynek vezérigazgatója Balcacean Cosmin volt. Balcaceannal együtt Pesach anélkül adott el kötvényeket az értékpapírpiacon, hogy az Országos Értékpapír Bizottság (CNVM) engedélyét megkapta volna. A CI-CO botrány után egy kihallgatáson Moshe Pesach tagadta, hogy tudomása lett volna arról, hogy a Beraru-birodalom alapját képező MT Tradinget 1989-ben bejegyezték Nevada államban, majd később feloszlatták az adók be nem fizetése miatt. Mint később kiderült, ő maga is részt vett annak létrehozásában.

A legújabb fejlemény, hogy a Relad cégcsoportnak, melynek forgalma majdnem a duplája a Phoenixmed-Roland-Interagent céghármasénak, szintén komoly köze lehet Beraruhoz. Ennek központi cége a Relad International Kft, azonban nagyon sok más vállalat is kapcsolódik hozzá (Reladpharma SRL, Reladpharma SA, Relad International Pharma SRL stb.).
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális