2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Megszavazták: 6 milliárd euróval nő az EU idei büdzséje, Románia is pénzhez jut

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A 2012. évi költségvetés hatmilliárd euróval való kiegészítése, a növekedés és munkahelyteremtés kiemelt célként való kezelése a jövő évi költségvetésben, az uniós források elapadásának megakadályozására - ezek a fő pontjai annak a költségvetési csomagnak, amelyet szerdán fogadott el az EP.

"A mai szavazás fontos jele annak, hogy az Európai Parlament elkötelezett annak biztosítása érdekében, hogy az EU-nak minden forrás a rendelkezésére álljon az uniós politikák megfelelő végrehajtásához. A 2012. évi kifizetésekhez szükséges 6 milliárd euró és a 2013. évi kötelezettségvállalások biztosítják a növekedésösztönző és munkahelyteremtő beruházásokat, csakúgy, mint a szükség esetén a Tanács által 2013-ban biztosított további források. Ehhez ragaszkodtunk a tárgyalások során" - mondta Giovanni La Via olasz néppárt politikus, a 2013. évi költségvetés parlamenti felelőse.

A megállapodás értelmében a 2013. évi uniós költségvetés 132,8 milliárd euró lesz a kifizetések és 150,9 milliárd euró a kötelezettségvállalások terén.

Ez a költségvetés az EU bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 0,99%-át teszi ki a kifizetések és 1,13%-át a kötelezettségvállalások esetében. Ez kevesebb, mint a módosított 2012. évi költségvetés, ahol a kifizetések GNI-arányosan 1,05%-ra, a kötelezettségvállalások pedig 1,15%-ra rúgtak.

A 2012. évi költségvetési módosítást 514 igen, 68 nem és 82 tartózkodó szavazattal fogadták el a képviselők. A 2013. évi költségvetést megszavazott módosító javaslatok hiányában elfogadottnak tekintette az EP.


Elnöki garanciák

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság elnöke, valamint a tanácsi elnökség nevében Dimitris Christofias ciprusi elnök három nyilatkozatot írt alá, amelyben kötelezettséget vállalnak arra, hogy 2013-ban újabb költségvetési forrásokat biztosítanak, amennyiben szükség lesz a fennmaradó 2012. évi számlák kiegyenlítésére vagy a 2013. évi kötelezettségvállalások teljesítésére. A szavazás előtt ezt Janusz Lewandowski költségvetési biztos és Andreas Mavroyiannis ciprusi Európai-ügyi miniszter is megerősítette.


Több pénz növekedésre és munkahelyteremtésre

A képviselők kérését figyelembe véve a versenyképesség növelésére 4,8%-kal több pénz jut a 2012. évi kötelezettségvállalásoknál. Elsősorban a hetedik kutatási keretprogram (6,4%), a transzeurópai hálózatok (6,3%), valamint a versenyképesség és innovációs keretprogram (9,6%) támogatása nő. Több pénz jut külügyekre is, mégpedig a 2012. évi kötelezettségvállalásokhoz képest 1,9%-kal. Ennek legnagyobb részét Palesztina támogatására fordítja az EU.


A 2012. évi számlák kifizetése

A tagállamoknak csak arról sikerült megegyezniük, hogy a szükséges 9 milliárd euró helyett 6 milliárd euróval egészítik ki a 2012. évi költségvetést. Erre azért van szükség, hogy az EU teljesíteni tudja év végéig a kifizetési kötelezettségeit. Hogy minden számlát a leghamarabb ki lehessen egyenlíteni, a három uniós intézmény ígéretet tett arra, hogy 2013 elején az Európai Bizottság javaslata alapján a Tanács és a Parlament elfogad egy költségvetési módosítást, amelynek az egyetlen célja a függőben lévő 2012-es kifizetések teljesítése lesz.

 

Várható hiányok 2013-ban

Ahogy a múlt évi költségvetési megállapodás esetén, a kifizetési kötelezettségekre szánt összeg elmarad attól, amennyire a Bizottság szerint szükség lesz. Abban minden fél egyetért, hogy az EU kötelezettségvállalásai alapján a 2013-ra elkülönített összeg valószínűleg nem lesz elegendő. A három uniós intézmény ezért kötelezettséget vállalt arra, hogy az év során aktívan figyelemmel kísérik a források felhasználását, és amennyiben szükséges, a Bizottság javaslata, valamint a Parlament és a Tanács döntése alapján kiegészítse a költségvetést.


Segítség Romániának is a globalizációs alapból

A 2012. évi költségvetés módosítása lehetővé teszi azt is, hogy a globalizációs alkalmazkodási alapból forrásokat biztosítsanak hét ország - Spanyolország, Finnország, Dánia, Olaszország, Svédország, Ausztria és Románia - számára a munkanélküliek ismételt elhelyezkedésének támogatására. A költségvetési megállapodás hiányában erre korábban nem volt lehetőség. (sajtóközlemény, hírszerk.)

Európai Unióköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális