2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

EP: csökkenteni kell az autók regisztrációs díját

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Különböző akadályok miatt még mindig nem tudják teljesen kiaknázni az egységes piac adta lehetőségeket az uniós polgárok - áll az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásában. Így például továbbra sem mindig zökkenőmentes az autók külföldi regisztrációja, a külföldi bankszámlanyitás vagy a más tagállamban szerzett szakmai képesítések elismertetése. Ezért kell javítani az uniós jogszabályok alkalmazásán, és tájékoztatni a polgárokat a jogaikról.

"Mindennapi életünk során sok olyan egyszerűnek tűnő dolog akad, amely megoldása rendkívül összetett és drága. Ilyen például a külföldön igénybe vett orvosi ellátás költségeinek visszatérítése, az Erasmus ösztöndíjas diákok bankszámlanyitása, a szakmai képesítések elismertetése, vagy éppen egy rendszám regisztrációja más uniós országban" - fogalmazott Regina Bastos jelentéstevő.

A nem kötelező érvényű jelentés arra kéri a Bizottságot, hogy tegyen "konkrét és megvalósítható" javaslatokat  arra, hogy miként lehetne kezelni az uniós polgárok és vállalkozások által az egységes piac működésével kapcsolatban megfogalmazott húsz legfontosabb kifogást. Az EP ezenkívül több mint 2000 olyan ügyre is felhívja a figyelmet, ahol a tagállamok egyáltalán nem, vagy nem megfelelően alkalmazták az egységes piacra vonatkozó uniós jogszabályokat.


Csökkenteni kell a gépjárművek regisztrációs díját

Bonyolult folyamattal szembesülnek azok az uniós polgárok, akik más tagállamba költöznek, és ott szeretnék autójukat regisztráltatni. Előfordul, hogy olyan dokumentumokat kell bemutatniuk, amelyek hazájukban nem léteznek, és járulékos adót is fizetniük kell - áll a jelentésben. A képviselők ezért arra kérik a tagállamokat, hogy minimalizálják a gépjárművek regisztrációs díját, és ismerjék el a másik uniós országban elvégzett műszaki ellenőrzéseket.

Bankszámlához való jog

Az EP felhívja a figyelmet arra, hogy 30 millió uniós polgárt akadályoztak meg a bankok a számlanyitásban, ezzel veszélyeztetve mobilitásukat. Az EP ezért egy olyan jogszabály létrehozására kéri a Bizottságot, amely EU-szerte biztosítja az ügyfélbarát bankszámlanyitási eljárást.

Képesítések gyorsabb elismerése

A jelentés szorgalmazza egy európai szakmai kártya létrehozását is, amely felgyorsítaná a szakmai képesítések elismerését más uniós országokban, és ezzel elősegítené a munkavállalók mozgását a tagállamok között.

Jobb kommunikáció a polgárokkal

Az EP szerint hiányosak a polgárok ismeretei az egységes piaccal kapcsolatban, ezért arra kérik a Bizottságot, a tagállamokat, a helyi hatóságokat és civilszervezeteket, hogy interaktív európai kampányok segítségével hívják fel a figyelmet az egységes piac előnyeire, tájékoztassák őket jogaikról és arról, hogy problémáik megoldásával kapcsolatban hol juthatnak információhoz és segítséghez. (sajtóközlemény)

számlaregisztrációs díjEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális