2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Hétpontos egyenlegjavító programot vezetnek be Magyarországon

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Hétpontos, közel 400 milliárdos intézkedéscsomagot jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a túlzottdeficit-eljárás felfüggesztése érdekében. Giró-Szász András kormányszóvivő szerint ha nem léptetnék életbe a csomagot, 1000 milliárd forintos uniós támogatást bukna Magyarország. Az intézkedések révén 2,7%-ra lehet leszorítani az államháztartás hiányt, tehát a kormány feladta az eredeti, 2,2%-s hiánycélt és a korábbi 1,6%-os növekedési előrejelzés helyett már csak 1%-ot vár jövőre - közölte Matolcsy. 

A hétpontos intézkedés mellett 133 milliárd forintot zárolnak a kormányzati intézményeknél, amelyeknek nem lesz hatása a lakosságra és a vállalkozói szférára. A 397 milliárd forintos csomag elemei a következők:


- Uniós forrásokon 55 milliárd forintot fognak spórolni. 

- Bürokráciacsökkentés: felszámolják a bér és nyugdíj párhuzamos folyósítását, nem pótolják a közszférából nyugdíjba vonulókat, iskolákat csoportosítanak. A 22 ezer fős közszféra-csökkenés 30 milliárd forintos megtakarítást jelent. 

- 2014 januárjára halasztják a tanárok béremelését, ezáltal 73 milliárd forintot spórolnának. Ha a gazdasági növekedés meghaladja az 1%-ot, szóba kerülhet már jövőre is a béremelés.  

- Segélyplafon bevezetése: a szociális segély nem lehet magasabb a 47 ezer forintos közmunkabérnél. Ez 8-10 milliárd forintos megtakarítást jelent.

- Pénzügyi tranzakciós adó módosítása: a Magyar Államkincstár további 30 milliárd forintot kell befizessen az eddigi 10 milliárd mellett. Emellett az eddigi 1 ezrelék helyett 3 ezreléket kell fizetni a bankautomatából történő pénzfelvételkor. 

- A magyarországon működő 400 ezer pénztárgépet bekötik az adóhivatalhoz, ami 95 milliárd forinttal javíthatja a kereskedelemből származó áfabevételt. A fordított áfafizetést kiterjesztik a sertéskereskedelemre.

- Eltörlik a társadalombiztosítás plafonját, illetve egykulcsos, 16%-os lesz az adórendszer. Ezáltal körülbelül 40 ezer ember több adót fog valamivel fizetni. 


Az elemzők összességében pozitívan értékelték

a kormány által felvázolt kiadáscsökkentő és bevételnövelő csomagot - írja a hvg.hu. Samu János, a Concorce makroelemzője szerint akár még a 2,7%-os deficit alá is vezethet a csomag, azonban az államkincstártól származó 30 milliárd forintos pluszbevétle irreálisnak tűnik. 

A piac egyértelműen rendkívül pozitívan értékeli a bejelentéseket - hangsúlyozta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a lapnak. Az jó döntés volt, hogy a jegybankra kivetni tervezett tranzakciós illetéket kivették a tervekből, ugyanakkor a segélyplafon bevezetésével kapcsolatban várt 8-10 milliárd forintnál nagyobb megtakarítást is el lehetett volna érni, ha alacsonyabb összegnél húzzák meg ezt a plafont. Suppan szerint egyértelműen a kiadáscsökkentéseket kell megcélozni, és a csomag ilyen irányba mutat. A fordított áfa kiterjesztését a Takarékbank vezető elemzője pozitív lépésnek tartja, mivel a mezőgazdaság több területén ez már hatékonynak bizonyolult, azonban a pénztárgépek központosítása már technikai kérdés. 

Meredek csökkenéssel, az idei mélypontjára esett a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakciók árazása a londoni piacon a kormány pénteken bejelentett egyenlegjavító intézkedéseinek kedvező piaci fogadtatására. 

Noha a csomag elemei azonban nem mutatnak a strukturális reformok, átalakítások irányába, mégsem tartalmaznak hajmeresztő lépéseket - vélekedett egy, a hvg.hu-nak névtelenül nyilatkozó elemző. A név nélkül nyilatkozó elemző szerint a gazdaságpolitika hitelességén javíthat a csomag, és azt is segítheti, hogy Magyarország megalapozottabban tárgyalhasson a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). (hvg.hu/mti)

IMFadómegszorításcsomagMagyarország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális