2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Ponta: 1,2 milliárd eurótól eshet el Románia a POSDRU hiányosságai miatt

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Románia összesen 1,2 milliárd eurótól eshet el amiatt, hogy a humánerőforrás fejlesztését célzó operatív program (POSDRU) lebonyolításában komoly rendellenességeket tapasztaltak - jelentette ki hétfőn Victor Ponta miniszterelnök.


Ponta a kormány illetékes minisztereivel és egyéb hatóságok vezetőivel folytatott tanácskozást követően közölte: a humánerőforrás fejlesztését célzó operatív programban idén 100 millió eurót, a következő évben pedig 1,1 milliárd eurót veszíthet Románia, miután súlyos rendellenességeket tapasztaltak annak lebonyolításában.

Romániának június végéig kell korrekciós intézkedéseket elfogadnia azért, hogy öt ágazati operatív programját ne függessze fel Brüsszel. Az öt problémás operatív program közé tartozik a humánerőforrást fejlesztését célzó is, amelyet rövid időre tavasszal már le kellet állítani, miután hiányosságokat tapasztaltak a támogatandó projektek kiválasztásának ellenőrzési rendszerében. Április második felében a hatóságok bejelentették, hogy Brüsszel újraindította a kifizetéseket azzal a feltétellel, hogy az idei első félévben 10%-kal csökkentik egyes számlák elszámolási arányát.

Ponta szerint a humánerőforrás fejlesztését célzó program esetében tapasztalt rendellenességek közé tartozik, hogy a program adatbázisához összesen 350 személy fért hozzá, közöttük illetéktelenek is, részmunkaidős állásban alkalmazott személyek pedig 3500 euró és 10 ezer euró közötti havi megbízási díjat is felvettek. Ponta valóságos "lopásnak" nevezte azt, ami ennél az ágazati operatív programnál történt. Bejelentette, hogy a pénzmosás- és csalásellenes hivatalnál is feljelentést tett az ügyben.

Rámutatott: fel vannak készülve arra, hogy Brüsszel ismét felfüggeszti a kifizetéseket, de azt sem tartja kizártnak, hogy Románia végleg eleshet az 1,2 milliárd eurós támogatástól.

Leonard Orban európai ügyekért felelős miniszter szerint a másik négy operatív programot egyelőre nem fenyegeti a felfüggesztés veszélye, miután a hatóságok idejében megtették a szükséges korrekciós intézkedéseket.

Orban ugyanakkor kiemelte, hogy csak abban az esetben eshet el Románia a teljes, 1,2 milliárd eurós támogatástól, ha egyetlen eurót sem hív le idén és jövőre az említett program keretében. Az EU-s alapok lehívásával foglalkozó miniszter szerint csak a kötelezettségszegési eljárás során vonják vissza az operatív program teljes pénzalapját. 

"Idén 100 millió, jövőre pedig 1,1 milliárd euró körüli összeget kell lehívjunk a POSDRU-ból, ellenkező esetben elúszik a pénz" - hangsúlyozta. 

Sulfina Barbu volt munkaügyi miniszter szerint Ponta súlyosan téved a POSDRU-ból származó kifizetések terén. Barbu ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a mandátuma során összesen 190 millió eurós kifizetéseket számoltak el az Európai Bizottság irányába. Rámutatott, hogy 348 kockázatos projektet azonosított, a róluk összeállított listát pedig felküldte az ellenőrzéseket végző menedzsmenthatóságnak. (mti/zf/mediafax) 

támogatáspályázatEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális