2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Ne csak az ár számítson a közbeszerzéseknél - szorgalmazza az EP

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Meg kell reformálni az uniós közbeszerzési szabályokat, hogy könnyebben pályázhassanak a kisebb vállalkozások - áll az EP által elfogadott véleményadó jelentésben. Eszerint a hatóságoknak nem pusztán a legalacsonyabb ár alapján kellene dönteniük, hanem a legelőnyösebb pályázatot kellene kiválasztaniuk. Így figyelembe vehetnék az innovációt, a pozitív környezeti és társadalmi hatásokat is. A Bizottság idén decemberben áll elő részletes reformtervekkel.

Az EU GDP-jének mintegy 17%-át adják a közbeszerzések. Az adófizetők pénzének legkedvezőbb felhasználása alapvető fontosságú a gazdaság beindítása és a munkahelyteremtés szempontjából - áll a Heide Rühle (zöldpárti, német) által készített jelentésben. Az EP ebben a kedden elfogadott szövegben összegzi véleményét, mielőtt az Európai Bizottság decemberben hivatalosan is kezdeményezi az uniós közbeszerzési szabályok felülvizsgálatát.

"Ebben a mély válságban világos, egyszerű szabályokra van szükségünk. A hatóságok csak így tudjuk ösztönözni az innovációt és a növekedést" - emelte ki a szavazás előtt a jelentéstevő.


Elektronikus közbeszerzési útlevél lesz

A mostani közbeszerzési szabályok nehézkessé és költségessé teszik a pályázást. A képviselők az adminisztrációs terhek könnyítésére az egész unióban érvényes "elektronikus közbeszerzési útlevelet" vezetnének be, amely igazolná, hogy a pályázó megfelel az EU-s közbeszerzési előírásoknak.

Az EP megfelelési nyilatkozatok elfogadásával is könnyítené a pályázást, és az eredeti dokumentumok bemutatását csak az előválogatáson átesett jelöltektől vagy csak a sikeres pályázótól követelné meg.


Könnyítések a kis- és középvállalkozásoknak

A kkv-k - bár forgalom alapján a gazdaság 52%-át adják - csak a közbeszerzések értékének 31-38%-át szerzik meg. A képviselők úgy vélik, a közbeszerzések részekre osztása nagyobb esélyt nyújtana a kisebb vállalkozások számára. A parlament arra kéri a Bizottságot, vizsgálja meg, hogy nincs-e szükség az alvállalkozói szerződések további szabályozására, így például a felelősségi lánc tisztázására. A képviselők ezzel is próbálnák elkerülni, hogy az alvállalkozókra adott esetben rosszabb feltételek vonatkozzanak, mint a fővállalkozóra.


Nem a legolcsóbb: a legelőnyösebb

A szerződések odaítélésénél nem a legalacsonyabb ajánlott árnak kell meghatározónak lennie - vélik a képviselők, akik e helyett a gazdasági, szociális és környezeti szempontból legkedvezőbb pályázat kiválasztását támogatnák. A parlament különösen a kórházak, időseket ellátó intézmények, iskolák, óvodák esetében tartanák ezt fontosnak.

A képviselők szerint a kiválasztási kritériumrendszer bővítése és az alternatív pályázatok, variánsok befogadása lehetőséget nyújtana arra is, hogy a pályázók új megoldásokat javasolhassanak, ezzel is támogatva az innovációt, valamint az EU2020 stratégiában megfogalmazott célok elérését.

A parlament arra is felkéri a Bizottságot, hogy vizsgálja felül a szállítási és szolgáltatási szerződések küszöbértékeit, és szükség esetén emelje fel azokat. (EP-sajtóiroda)

közbeszerzésEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális