2022. január 19. szerdaSára, Márió
EUR = 4.9447 RON
USD = 4.3575 RON
HUF = 1.3868 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,128.23(-1.18%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Kolozsvári metró: jóváhagyta az önkormányzat a megvalósíthatósági tanulmányt

 utolsó frissítés: 20:10 GMT +2, 2021. november 22.

Elfogadta a tanácsosi testület a kolozsvári metró megvalósíthatósági tanulmányát. A vita több mint három és fél órát tartott, a határozattervezetet végül 24 támogató és 2 ellenszavazattal elfogadta a helyi tanács. A dokumentum értelmében a nagy léptékű projekt 128 hónapon belül készül el, költsége meghaladja a kétmilliárd eurót, a pontos összeg áfával együtt 2 052 196 984 euró.

A metróvonal 21,03 kilométer hosszú lesz, és Szászfenest köti össze a Szentgyörgyhegyi/Muncii út végével a Főtér, illetve a Mărăşti tér érintésével.

A metróvonal Szászfenesen 6,3 kilométer, Kolozsváron 14,7 kilométer hosszú lesz.

A 19 megálló és a depó Szászfenesen a Şesului de Sus utcában, a Teilor utcában, az Eroilor utca környékén, az Abatorului utcában, a szászfenesi kaszárnyánál, a megépítendő Regionális Sürgősségi Kórháznál és a Răzoare utcánál, majd Kolozsvár területén a Szent János úton, a Kalányos/Primăverii utcában, a Monostori úton, a Mócok útján, az Unió/Memorandumului utcában, a Főtéren, a Magyar utcában/B-dul 21 decembrie 1989, a Bocskai/Avram Iancu téren, ismét a Magyar utcába, a Mărăşti téren, a Szamosfalvi/Aurel Vlaicu úton, a Bodza-szoros/Beiuşului utcában, a Szentgyörgyhegyi/Muncii sugárúton, és a Szopori úton épül meg.

A metrószerelvények 3 vagonnal közlekednének minden 90 másodpercben, így óránként maximum 21 600 személyt szállíthatnának. A Mărăşti tér után a metró kettéágazik, egyik ága a Szentgyörgyhegyi út, másik ága pedig Szopor felé tart.

A projekt megvalósítására előirányzott 128 hónap első szakasza, 2020 májusa és 2021 októbere közötti, előzetes tervezési időszak már eltelt, a licit időszaka jövő év decemberéig tart, magára a kivitelezésre 96 hónap jut.

A projektet a nagy infrastrukturális beruházások program, a szállítási operatív program és az országos helyreállítási terv révén EU-s forrásokból, a szállításügyi tárcától származó kormányzati forrásokból, illetve Szászfenes és Kolozsvár önkormányzatok saját forrásaikból finanszírozzák.

Emil Boc  polgármester szerint a városi közszállítás szempontjából öt lehetséges megoldást elemeztek, a könnyűmetró mellett a nehézmetró, a villamos és a busz is szerepelt alternatívaként, végül az első bizonyult a leghatékonyabb megoldásnak a kincses város problémájára. Rámutatott, az országos helyreállítási terv révén (PNRR) adódott egy hatalmas finanszírozási lehetőség, hogy élni tudnak vele, az annak köszönhető, hogy korábban elkezdtek dolgozni az ügyön, és megvan a megvalósíthatósági előtanulmány. Nem kifizetődő „Semmilyen metró a világon nem kifizetődő anyagilag, a londoni sem” – válaszolt a metró tervét érintő kritikákra Emil Boc, aki szerint ha így lenne, a földalattikat magáncégek építenék. A közszállítás sem kifizetődő, de stabil és hosszú távon fenntartható, kevésbé szennyez, ezért fektetnek bele világszerte, tette hozzá. 

Frissítés: Kolozsvár önkormányzata Facebook oldalán látványvideót tett közzé a beruházásról:

Nem mindenki elégedett a megvalósíthatósági tanulmánnyal

A bemutatott megvalósíthatósági tanulmányt hétfőn közzétett Facebook bejegyzésében bírálta a Clujul civic (Civil Kolozsvár) szervezet. A civil szervezet szakemberekkel vizsgáltatta meg az összeállított 700 oldalas dokumentációt, amely szerintük nagyon sok hiányosságot, pontatlanságot tartalmaz. Többek között azt is kifogásolják, hogy 2018-as árak alapján becsülik fel a beruházás költségeit, melyek így 1,352 milliárd euróra rúgnak. A valutaárfolyam tekintetében is 2018-as értékek alapján számították ki a költségeket lejben. 

Arra is rámutatnak, hogy miközben a metró megvalósíthatóságáról szóló gazdasági elemzés három forgatókönyvvel számol, amelyek alapján a kivitelezési és működési költségek 5, 15 vagy 25 százalékos mértékben haladhatják meg az eredeti költségeket, addig a beruházás aktuálisan becsült értéke 1,724 milliárd euró, 27,5%-kal magasabb az eredeti 1,352 milliárd eurós összegnél.

A civil szervezet által felkért szakemberek évi 21,8 millió euróra becsülik a metró működési veszteségét, vagyis ekkora összegű támogatással kellene részt vennie a működtetésben az önkormányzatnak szerintük. Jelenlegi árfolyamon ez meghaladja a 100 millió lejt. A dokumentáció összeállítói felhívják a figyelmet, hogy ez a veszteség évi 20 millió utasra volt kiszámolva, ha tehát az utasszám kisebb lesz, a működési veszteség nő.

A megvalósíthatósági tanulmány szerzői szerint a kivitelezés elég sok kockázatot rejt, az Aurel Vlaicu közúti felüljáró környékén pedig technológiai szempontból komoly kockázatokat rejt. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a dokumentumból szerintük hiányzik 15 szaktanulmány. A Civil Kolozsvár jelezte, hogy észrevételeiket még az ülés előtt eljuttatták az önkormányzati képviselőkhöz, és iktatták is a polgármesteri hivatalban.

A metró és az elővárosi vasút megvalósulása egyelőre távlati terv: 2033-ra jósolják a beruházás első szakaszának a befejezését. Az elképzelés szerint, melynek kezdeményezője Emil Boc polgármester, Kolozsvárt metró kötné össze Szászfenessel, míg Kisbáccsal a jelenlegi vasúti pályát használó HÉV. Ezeket a beruházás második fázisában elvinnék Gyaluig, illetve Apahidáig. (közlemény, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális