2021. november 27. szombatVirgil
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Az ANAF figyelmeztette a tanárokat: legalább PFA bejegyzésére volna szükség ahhoz, hogy különórát tarthassanak

 utolsó frissítés: 22:35 GMT +2, 2021. november 16.

A közelmúltban az adóhivatal (ANAF) közleményben emlékeztette a különórákat adó tanárokat, hogy az ilyen jellegű tevékenységek adókötelesek, a jövedelemadó mellett pedig esetenként akár járulékokat is kell fizetni az elért jövedelem után. Mi több, ha a tanár készpénzben vagy esetleg - kevésbé valószínű módon - kártyás fizetés révén kapja meg a szolgáltatásai ellenértékét, akkor a hatályos jogszabályok szerint még pénztárgépet vagy POS-terminált is kellene használjon. Ezen kötelezettség alól csak abban az esetben mentesülnek az óraadó személyek, ha a diákoktól banki átutalás révén kapják meg a óradíjukat.

Az adóhatóság magyarázata szerint a különórák tartása adóügyi szempontból szabadfoglalkozású tevékenységnek számít, amit be kell jegyezni az ANAF-nál. Az Avocatnet.ro jogi szakportál a témát körüljáró elemzésében azt írja, a legkézenfekvőbb megoldás az oktatók számára, ha valamilyen jogi formát jegyeznek be a tevékenységük folytatása érdekében, tehát engedélyezett természetes személyként (persoană fizică autorizată, PFA) vagy egyéni vállalkozás (întreprindere individuală, ÎI) formájában nyújtanak ilyen szolgáltatásokat.

A portál elemzésében arra is kitér, hogy korlátolt felelősségű társaság (Kft./Srl.) indításának sincs akadálya, fontos viszont, hogy az oktatók tisztában legyenek a különböző jogi formák közötti alapvető különbségekkel. Egy PFA esetében például az órákért kapott fizetség korlátok nélkül, azonnal az oktató rendelkezésére áll, egy korlátolt felelősségű társaság (Kft.) esetében viszont a tulajdonos (tehát az oktató) csak meghatározott időközönként, osztalék vagy alkalmazotti jogviszony formájában fizetheti ki magának a vállalat által bevételezett összegeket.

Az ANAF közleményében felhívja a figyelmet, hogy a hatóságnak jogában áll ellenőrizni a jövedelemadó-köteles személyek, tehát az oktatók fiskális helyzetét is. Amennyiben rendellenességet találnak, minden olyan bevételt, amelyet a különórákat tartó oktatónak be kellett volna vallania, és amely után a kapcsolódó adókat meg kellett volna fizetnie, megadóztatják, és az adóhatóság beszedi a kapcsolódó kamatot és büntetést is. (avocatnet, hírszerk.)

Címoldali fotó: Pixabay

tanár
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális