2021. november 27. szombatVirgil
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Brit elemzők: a Brexit rosszabb hatással lesz a brit gazdaságra, mint maga a járvány

 utolsó frissítés: 15:02 GMT +2, 2021. október 29.

Az Egyesült Királyság Európai Uniótól való elszakadása hosszú távon sokkal nagyobb negatív hatást fejt ki a szigetországra, mint maga a koronavírus-járvány - mondta egy BBC-nek adott interjúban Richard Hughes, a brit kormány által létrehozott felelős költségvetési politikát felügyelő szervezet (OBR - Office for Budget Responsibility) vezetője. Az OBR lényege, hogy a kormányt adó párt politikai színezetétől függetlenül készítsenek elemzéseket és előrejelzéseket az államháztartással kapcsolatban.

Mint Hughes kifejtette, az Egyesült Királyság GDP-je hosszú távon legalább 4%-kal lesz alacsonyabb a kilépés miatt, míg a pandémia "csupán" 2%-os hatást fejt ki a brit gazdaságra.

A szakértő magyarázata szerint az idei évre szóló gazdasági növekedést a korábban becsült 4%-ról 6,5%-ra emelik, a koronavírus járvány GDP-re gyakorolt hosszútávú hatását viszont a korábbi 3%-ról 2%-ra csökkentették.

"Idővel a járvány hatásait már nehéz lesz megkülönböztetni a például a Brexit hatásaitól" - mondta a szakértő, majd emlékeztetett: bár az EU-val sikerült bizonyos kereskedelmi megállapodásokat megkötni, az európai munkavállalalók számának csökkenése miatt súlyos munkaerőhiány lépett fel, visszaesett az áruforgalom, az ország lakói pedig rengeteg területen tapasztalhatták az ellátási láncok működésének akadozását.

Hughes rámutatott, hogy a világszintű lezárások utáni enyhítések miatt a kereslet rég nem látott csúcsokat ért el, ami nagy nyomást helyezett a kereskedőkre, több esetben pedig akadozott a vízi szállítás is, a kikötők blokkolva voltak.

Az OBR előrejelzései szerint az Egyesült Királyság gazdasága 2022-ben éri el a világjárvány előtti szintet, azonban további nehézségeket, és főleg lassú ütemű gazdasági emelkedést fog okozni a munkaerőhiány problémája, de ugyanakkor az egyre emelkedő energiaárak és az ellátási problémák is, nem beszélve arról, hogy a járványhelyzet további hullámaira is számítani lehet. (digi24)

BrexitkereskedelemEurópai Uniókoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális