2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Putyin több földgázt ígért Európának, azonnal zuhanni kezdtek az árak

 utolsó frissítés: 13:44 GMT +2, 2021. október 28.

Vlagyimir Putyin szerda este bejelentette, hogy a Gazprom vállalat novemberben növelni fogja a földgáz szállítását Európa irányába, hogy a földalatti gáztározókat feltöltsék. A hír következtében csütörtök reggelre Európa legnagyobb gáztőzsdéin máris esni kezdett a novemberben szállított földgáz ára.

A Portfólió arról ír, hogy a délelőtti kereskedésben körülbelül 9% körüli mínuszt lehet látni például a holland TTF gáztőzsdén: most valahol 79,2 euró/MWh körül ingadozik az ár, a bejelentés előtt még 87-88 euró között volt. A szaklap szerint az orosz elnök ígérete tartós árcsökkentő hatást érhet el a földgáz piacán, ettől függetlenül még mindig rendkívül magasan állnak az árszintek, hiszen egyelőre kérdéses, hogy a többletet milyen módon és ritmusban juttatják el Európába, lévén, hogy az ukrajnai vezetékeken - geopolitikai okok miatt - nagyon visszavette a Gazprom a szállítást.

Az Európai Unió főként az oroszokat vádolta az energiaválságért

Az energiaárak és főleg a földgáz árának elképesztő növekedésével kapcsolatban az Európai Unió több fórumon is azt hangoztatta, hogy a magas gázár az oroszoknak köszönhető, hiszen "mérsékeltebb" mennyiségben pumpálták a földgázat Európába, így a tárolókban soha nem látott alacsony szinten állt a készlet. Ebbe a kampányba többek között a romániai energiaügyi miniszter is beszállt, aki szinte minden témával kapcsolatos közleményében hangsúlyozta a Gazprom piacra gyakorolt manipulációs tevékenységét.

Vannak olyan szakvélemények is, melyek szerint az Európai Unió csak az oroszokra akarja hárítani a felelősséget. Az ő magyarázatuk szerint ugyanis a földgázkereskedelem tekintetében Oroszország és az Európai Unió "egymásra van utalva" (tehát nagyon fontos számukra a win-win deal) a kevesebb szállítmány mögött egyszerűen az állhat, hogy nincs elég gáz kitermelve, tehát a keresletet nem tudja fedezni a kínálat.

Ebből a szempontból azonban érdekes fordulatnak számít Putyin nyilatkozata, ugyanis a bejelentése épp annak másnapján történt, hogy az EU-s energetikai miniszterek keddi, rendkívüli ülésén Kadri Simson biztos jelezte, hogy versenypiaci kérdőívet küldtek ki többek között a Gazpromnak is (és más nagy gázpiaci szereplőknek) az esetleges piacmanipulációs magatartásuk vizsgálata céljából. Hasonló eljárást 2012 és 2018 között hajtott végre az EU, ekkor a Gazpromot jelentős működési módosításokra kényszerítették, feltehetően ennek "emlékezete" késztette az orosz elnököt, hogy nyilvánosan cselekvésre utasítsa Alekszej Miller Gazprom-elnököt. (Portfólió, hírszerk.)

Nyitókép: Gazprom Facebook-oldala

Gazpromföldgáztőzsde
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális