2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Megállapodtak: a Romgaz veszi meg az ExxonMobil részesedését a fekete-tengeri Neptun Deep földgázmezőben

 utolsó frissítés: 08:23 GMT +2, 2021. október 27.

Az amerikai ExxonMobil megállapodott a Romgaz állami gázkitermelő vállalattal arról, hogy milyen feltételek mellett adja el a Neptun Deep elnevezésű fekete-tengeri földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedését - közölte kedden a Romgaz a bukaresti értéktőzsdén.

A közlemény szerint a felek lezárták a tárgyalásokat, megállapodtak az adásvételi feltételekben, amelyeknek a részleteit nem hozták nyilvánosságra, így a tranzakció értékét sem. A Romgaz szerint az adásvételt 2022 első negyedévében zárhatják le.

Hozzátették, hogy a megállapodás megkötése előtt a feltételeket jóvá kell hagynia még a Romgaz igazgatótanácsának, valamint a román vállalat részvényesi közgyűlésének is.     

A felek június közepén állapodtak meg arról, hogy négy hónapon át az ExxonMobil csak a Romgazzal tárgyal az eladás feltételeiről.     

Az amerikaiak már korábban lemondtak a román felségterületen levő offshore gázmező kitermeléséről, a román vállalat pedig jelezte, szívesen átvenné a kitermelési jogot. A Romgaz március végén tett kötelező vételi ajánlatot az ExxonMobilnak.

A földgázmező másik 50 százalékos részesedését az osztrák OMV birtokolja. A Romgaz és az OMV képviselői áprilisban megállapodtak, hogy ha a Romgaz átveszi az ExxonMobil részesedését, akkor az osztrák vállalat lesz a gázmező operátora. A földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gáz rejlik. (mti)

Fekete-tengerföldgáz
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális