2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A szenátus zöld utat adott az Anghel Saligny országos beruházási programnak

 utolsó frissítés: 12:56 GMT +2, 2021. október 05.

A szenátus plénuma elfogadta a fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős minisztérium által kezdeményezett Anghel Saligny országos beruházási programot szabályozó törvénytervezetet.

„A kezdeményezést módosító javaslatok nélkül fogadta el a szenátus, hiszen a közművesítési keretprogram a legfontosabb beruházásokat célozza meg, hiánypótló célja van, ezáltal olyan beruházásokra irányulhat a keretösszeg, amelyek létfontosságúak a lakosság számára” – hangsúlyozta Turos Lóránd, Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Az Anghel Saligny keretprogram alkalmazási szabályozása megjelent a Hivatalos Közlönyben, amelyet hétfőn a szenátus plénuma módosítások nélkül erősített meg.

Az önkormányzatok víz-, szennyvíz- és úthálózat építésére pályázhatnak digitálisan és átláthatóan a minisztérium által előkészített felületen. A pályázatokat november 8-ig elektronikusan, illetve személyesen lehet leadni a felületen kért időpont alapján.

Császár Károly, Maros megyei szenátor, a szenátus közigazgatási bizottságának elnöke elmondta, hogy a keretprogram által előírt szabályozások lehetőséget nyújtanak olyan települések infrastrukturális fejlesztésére, amelyeknek szükségük van beruházásokra, és amelyeknek az elnéptelenedését meg kell akadályozni. Az RMDSZ célja, hogy településeink fejlődjenek és a családalapításhoz megfelelő körülmények adottak legyenek.

„Az Anghel Saligny közművesítési programon keresztül a fejlesztési minisztérium 50 milliárd lejt biztosít, amiből 12.000 kilométer víz- és szennyvízhálózatot építhetünk, 700.000 családhoz vezethetjük be ezt az alapvető közszolgáltatást. Ugyanakkor 5.000 kilométer utat korszerűsítünk, és a gázhálózatra kapcsolunk rá olyan településeket, ahova eddig nem volt bevezetve ez a szolgáltatás” – hangsúlyozta Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A sürgősségi kormányrendelet hatályos, azonban a végső döntést a képviselőház plénuma hozza meg. (közlemény)

Nyitókép: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

önkormányzatvízhálózatszennyvízhálózatút
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális