2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Pénteken fogadja el a kormány az energiaszámlák kompenzálásáról szóló sürgősségi rendeletet

 utolsó frissítés: 10:01 GMT +2, 2021. szeptember 30.

Pénteki ülésén készül elfogadni a kormány a földgáz és az elektromos áram drágulásának kompenzálásáról szóló sürgősségi rendeletet - közölte szerdán a Florin Cîțu miniszterelnök.

A kormány szeptember közepén már első olvasatban tárgyalta az energiaszámlák támogatásáról szóló rendelettervezetet, amely a háztartások csaknem kétharmadát érintené.

A villamosenergia számlára 22 százalékos támogatás járhat

Akkor elmondták, hogy a villamosenergiánál két referenciaárat vettek figyelembe a piacon levő legolcsóbb árajánlatot, illetve az átlagárat, ennek a különbözetét kapják meg azok a fogyasztók, akik havonta 30 és 200 kilowattóra közötti mennyiségű villamosenergiát használnak el, és ezzel átlagfogyasztónak számítanak. Az intézkedés szerint körülbelül 8 millió háztartásból 5,172 millió részesül állami támogatásban, ami 13 millió embert jelent.

A gázszámlára 25 százalékos támogatás járhat

A földgáz esetében a havonta 100 és 1200 köbmétert fogyasztó háztartások számláját az állam automatikusan 25 százalékban támogatná, így ennyivel kevesebbet kell fizetniük a fogyasztóknak. A támogatásban 2,326 millió háztartás részesül a 3,6 millió földgázfelhasználóból.

A politika még bekavarhat

Florin Cîţu elmondta, az energiaárak növekedése a kis- és középvállalatokat is nehéz helyzetbe hozza, ám a kormánynak nem lesz ideje kidolgozni a támogatásukról szóló rendeletet, tekintettel arra, hogy a parlament kedden szavaz a Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványáról.

"Szerintünk felelőtlenség, ami most a parlamentben történik. Úgy is fogalmazhatnék, hogy káoszba taszítják az országot azok, akik meg akarják buktatni Románia kormányát" - fogalmazott a miniszterelnök.

Florin Cîţu nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy kikkel tárgyal annak érdekében, hogy a bizalmatlansági indítvány ne kapja meg a kormány megbuktatásához szükséges támogatást. Arra hivatkozott, hogy nem árulhatja el a stratégiáját. "Úgy gondolom, hogy vannak a parlamentnek felelősen gondolkodó tagjai, velük fogok tárgyalni" - jelentette ki. (agerpres, hírszerk.)

Címoldali fotó: Unsplash

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális