2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Air Oradea lesz a neve Nagyvárad és Bihar megye közös légitársaságának

 utolsó frissítés: 10:05 GMT +2, 2021. szeptember 30.

A Bihar megyei önkormányzat szerdai ülésén elfogadta a nagyváradi önkormányzattal közösen alapítandó légitársaságról szóló határozatot - közölte az Agerpres hírügynökség.

Az ülés előtti online sajtótájékoztatón Ilie Bolojan megyei tanácselnök és Florin Birta polgármester ismertette a társaság tervét.

Florin Birta elmondta: a társaságot Air Oradeának fogják nevezni, a nevet a múlt héten lefoglalták az illetékes hatóságnál. A céget 15 millió lejes alaptőkével jegyzik be, a város 60 és a megye 40 százalékos részesedésével.

A polgármester elmondása szerint a társaság hétköznapokon három, hét végén pedig két járatot indít Bukarestbe, emellett heti négy nemzetközi járat indítását tervezik négy, fontos csomópontnak számító repülőtérre.

Megjegyezte: elkészült az üzleti terv, amely alapján hamarosan el fogják dönteni, hogy sugárhajtású vagy légcsavaros repülőgépeket állítanak üzembe, és azt is, hogy bérlik vagy megvásárolják ezeket.

A polgármester szerint a légitársaság létrehozása hármas célt szolgál: fejleszteni szeretnék a légi közlekedést, befektetőket és turistákat szeretnének a városba és a megyébe vonzani, valamint létre szeretnék hozni a nagyváradi repülőteret használó utasok "kritikus tömegét".

Ilie Bolojan megyei tanácselnök a térség stratégiai jelentőségű projektjének nevezte a légitársaság megalapítását. Szerinte Nagyvárad és Bihar megye ezáltal felkerül a fejlődés globális térképére, és vonzóbbá válik a befektetők számára.

A légitársaság létrehozásáról szóló határozat tervezete a nagyváradi önkormányzat csütörtöki ülésének napirendjén szerepel.

A két elöljáró augusztus elején jelentette be a légitársaság létrehozásának tervét. Akkor Ilie Bolojan azzal érvelt, hogy a nagyváradi repülőtér a fenntarthatóság határán működött az elmúlt években, és a fenntartó önkormányzatok ki vannak szolgáltatva a légitársaságok üzletpolitikájának és a nemzetközi környezetnek. A tanácselnök akkor úgy látta, hogy a légitársaság 2022 márciusában válhat működőképessé a hazai piacon, és 2022 októberében a nemzetközi légi szállításban. Ismertette: két 75 személyes repülőgép beszerzésére vagy bérlésére készülnek.

Ilie Bolojan 2019 októberében még Nagyvárad polgármestereként kezdeményezte, hogy alakítsanak ki valamiféle munkamegosztást a nagyváraditól 60 kilométerre levő debreceni repülőtérrel. Akkor úgy vélte: ha versenyezni próbálnának, annak mindkét repülőtér kárát látná. Papp László, Debrecen polgármestere úgy reagált: a debreceni és a nagyváradi repülőtér mindig is versenyben állt az utasokért, és ha valaki azt üzeni, hogy "működjünk együtt, mert különben versenyre kényszerülünk, attól nem ijedünk meg". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális