2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Kelemen: még a bizalmatlansági indítvány előtt rendezni kell az energiaszámlák kompenzációját

 utolsó frissítés: 13:36 GMT +2, 2021. szeptember 29.

Szükség van a fogyasztók számláinak kompenzációjára, illetve jövő áprilisig (a fűtésszezon végéig) szükség lesz az energiaárak valamilyen szintű korlátozására - fejtette ki meglátásait a rekordmagas energiaárakkal kapcsolatosan Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

A Digi24 hírtelevízió kedd esti műsorában elmondta, hogy a lehető legegyszerűbb módon, mindenféle bürökratikus eljárások nélkül kellene a kompenzációs összegeket kifizetni. Ennek az egyik módja, hogy az állam a fogyasztó helyett közvetetten a szolgáltatóknak fizet:

"Például ha egy fogyasztó 100 lejes számlát kap, akkor ebben az esetben az adott számlára a szolgáltató feltünteti az állami támogatás összegét, ami tegyük fel 20 lejnek felel meg. Így az illető személy 80 lejt (100-20 lej) fizet. Hiába várjuk, hogy a lakosság előkészítse a szükséges dokumentációt a támogatás megszerzéséhez (jövedelemről szóló igazolás+fogyasztás), hiszen ezt sokkal kevesebben nyújtanák be, mint kellene" - mondta Kelemen.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor úgy vélte, az államnak kötelessége a beavatkozás, ezért ő hajlik arra a megoldásra is, hogy a beszállítók szintjén plafonálják az árakat. Az állam nem befolyásolhatja a szabad piacot, a tőzsdét, de a szolgáltatóknál szabhat határokat, úgy ahogy Spanyolországban is tették. Mint elmondta, ő nem zárja ki, hogy a szolgáltatók "nem használják ki" ezt a helyzetet, hiszen a 180-200%-os drágulás nem föltétlenül fedezi a globális áremelkedés mértékét.

Hozzátette: az árak kirobbanását a szigorított szén-dioxid kibocsátási kvóták is befolyásolták, továbbá "az EU környezetvédelmi politikája nem minden tagállam számára egyformán fenntartható".

Kelemen Hunor szerint a kompenzációról szóló sürgősségi rendeletet még azelőtt nyélbe kellene ütni, mielőtt a bizalmatlansági indítvány körüli cécó elkezdődne. (digi24)

Nyitókép: Kelemen Hunor/FB

drágulásenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális