2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Cîţu: novembertől lép érvénybe a villany- és gázszámlák kompenzációja

 utolsó frissítés: 14:28 GMT +2, 2021. szeptember 23.

November elsejétől lép hatályba a háztartási és ipari fogyasztók (beleértve a KKV-k) villany- és gázszámlájának kompenzációját előírő sürgősségi kormányrendelet – mondta csütörtökön Florin Cîţu miniszterelnök.

Cîți elmondta, a háztartási fogyasztók és a vállalkozások támogatására is egyaránt szükség van. „Az ipari fogyasztók alatt az olyan kisvállalkozásokat is értjük, akiknek nincs akkora alkupozíciója, mint a nagyvállalatoknak. Az ő támogatásuk is rendkívül fontos, hiszen nagyon torz hatások elé nézhetünk, ha ezt nem tesszük meg: erőteljesen fog nőni a termékek ára, ami magával hozza az infláció további emelkedését, a hitelezési feltételek is változni fognak” – sorolta a kormányfő.

Cîţu kitért arra is. hogy a támogatások nyújtására megvan a megfelelő fedezete az államnak, egy részét a 2021-es költségvetésből, míg a másik felét a 2022-es év büdzséjéből állják. Ehhez hozzájárul, hogy az energiavállalatoknak a megemelkedett árak miatt nagyobb bevételük lesz, így ők is jócskán tudják majd finanszírozni az államkasszát.

Ami a háztartási fogyasztókat illeti, a miniszterelnök szerint körülbelül 5,3 millió háztartást, azaz 10 millió személyt érint majd a villany- és gázszámla támogatás.

A kiszolgáltatott fogyasztókat védő mechanizmussal kapcsolatban Cîțu elmondta, hogy „ebből a támogatásból azok kapnak, akik igazán rászorulnak, és ezáltal sokkal hatékonyabbá tehetjük a fűtéstámogatási rendszert”.  

A miniszterelnök nyilatkozatának izgalmas része az is, hogy kijelentette, a számlatámogatás nem zárja ki az árak esetleges befagyasztásának lehetőségét. Erről a lehetőségről itt írtunk részletesen

Azt még múlt héten jelentették be, hogy a villamosenergia számlákra 22%-os, a földgázszámlákra 25%-os támogatást fizetne az állam. Az intézkedésről itt írtunk bővebben.

(Digi24, hírszerk.)

energiaáramföldgáz
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális