2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Turcan: már év vége előtt nőhet a minimálbér, 8-12 százalékkal

 utolsó frissítés: 13:00 GMT +2, 2021. szeptember 22.

Az áremelkedésekre való tekintettel már az év vége előtt nőhet a minimálbér, a beérkezett javaslatok 8-12 százalék közötti emelést írnak elő - közölte kedden a munkaügyi miniszter.

Raluca Turcan Ploieşti-en azt mondta, még zajlanak a tárgyalások a témáról a munkáltatói egyesületek és a szakszervezetek között. A minimálbér-emelés rendszerint év elejétől lép érvénybe, ha azonban tovább nőnek az árak, korábban életbe léptethetik az erre vonatkozó intézkedést - magyarázta.

A tárcavezető nem tudta megmondani, hogy pontosan mikortól és mennyivel emelik a minimálbért, azt azonban elárulta, hogy 8-12 százalék közötti emelésről szóló javaslatokat kaptak.

Florin Cîţu miniszterelnök a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy a kormány 8 százalékos minimálbér-emelést fontolgat, amit már novembertől vagy decembertől be lehetne vezetni.

A Concordia Munkáltatói Szövetség ügyvezető igazgatója, Radu Burnete viszont úgy véli, a kormánynak legkorábban januártól kellene megemelnie az országos minimálbért, mert a vállalatok idei bérköltségei rögzítettek. Burnete ugyanakkor elfogadhatónak nevezte a kormányfőnek azt a javaslatát, hogy a minimálbér 8 százalékkal emelkedjen, tekintettel arra, hogy év végére ötszázalékos infláció várható.

Az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség elnöke, Bogdan Hossu szerint a 8 százalékos minimálbér-emelés valójában 1 százalékos növekedést jelentene, mivel az infláció év végére vélhetően meghaladja majd a 7 százalékot. Ugyanezen a véleményen van az Országos Szakszervezeti Tömb vezetője, Dumitru Costin is, aki leszögezte, a drágulások miatt a 8 százalékos emelés jelentéktelen hatással lenne a minimálbérrel fizetett munkavállalók nettó jövedelmére. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális