2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

A munkáltatók azt kérik, hogy csak januártól nőjön a minimálbér

 utolsó frissítés: 14:08 GMT +2, 2021. szeptember 21.

Legkorábban januártól kellene megemelni az országos minimálbért, mert a vállalatok idei bérköltségei rögzítettek - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a Concordia Munkáltatói Szövetség ügyvezető igazgatója, Radu Burnete.

Az üzletember Florin Cîţu kormányfőnek arra a kijelentésére reagált, hogy a minimálbért kívánatos lenne még idén októberben vagy novemberben növelni.

Radu Burnete szerint azért lényeges az emelés időpontja, mert a vállalatok többsége már korábban rögzítette az idei költségvetését, és - főként a nemzetközi cégek - nem tudnak átcsoportosítani összegeket. Az üzletember szerint a munkáltatók számára nagyon fontos a kiszámíthatóság, ezért azt tartaná helyesnek, hogy a minimálbér megemeléséről októberben döntsenek, de csak januártól lépjen hatályba. Azt is elmondta, legkevesebb négy évre előre tudni szeretnék, hogy a kormány milyen mértékű minimálbéremeléseket tervez.

Radu Burnete kijelentette, a munkáltatók elvárásait tolmácsolni fogja a miniszterelnöknek a háromoldalú országos érdekegyeztető tanács legközelebbi ülésén. A Concordia Munkáltatói Szövetség ügyvezető igazgatója ugyanakkor elfogadhatónak nevezte a kormányfőnek azt a javaslatát, hogy a minimálbér 8 százalékkal emelkedjen, tekintettel arra, hogy év végére öt százalékos infláció várható.

A minimálbér emelésének kérdéséről itt írtunk részletesen.

(agerpres)

minimálbér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális