2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Cîțu 8%-os minimálbér-emelést javasol, de már novembertől. Mennyi lenne így a legkisebb fizetés?

 utolsó frissítés: 09:32 GMT +2, 2021. szeptember 17.

A minimálbér 8%-os emelését fogja javasolni a háromoldalú érdekegyeztető tanácsban, és azt, hogy a minimálbér ne januártól, hanem már idén novembertől vagy decembertől növekedjen - jelentette be Florin Cîțu miniszterelnök csütörtök este. Cîțu azt is elmondta, hogy a minimálbérről szóló tárgyalásokat szeretné lezárni októberig.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a munkaadók képviselői a minimálbér 8%-os emelését javasolták, míg a munkavállalókat képviselő szakszervezetek 10%-os növelést szeretnének elérni. "Egyeztetnem kell még a munkáltatók képviselőivel, de annak a lehetőségét vizsgálom, hogy január 1-nél korábban tudjuk növelni a minimálbért, akár már decemberben, vagy novemberben. A minimálbér 8%-os emelésén gondolkodom, de ha sikerül az intézkedést már november 1-én vagy december 1-én életbe léptetni, akkor máris közelebb lennék a szakszervezetek által jövőtől kért 10%-os növeléshez" - magyarázta Cîțu.

A miniszterelnök ugyanakkor elmondta, továbbra sem tett le arról, hogy a minimálbér változását a jövőben minden évben egy képlet alapján határozzák meg. A mostani tárgyalásokat viszont abból a szempontból pozitívnak tartja, hogy nem csak decemberben dől el az emelkedés mértéke, hanem már most megállapodásra jutnak róla, így a vállalati szféra már jó előre tudni fogja, hogy milyen személyzeti költségekkel számoljon a következő évre. Ezt az érvet ugyanakkor kissé árnyalja, hogy a miniszterelnök bevetette akár a novemberi emelés lehetőségét is.

Amennyiben Cîțu javaslata alapján valóban 8%-os lesz a törvény által garantált legkisebb fizetés emelkedése, akkor a mostani bruttó standard minimálbér szintje a 2300 lejes szintről 2484 lejre nőne. Ami a nettó minimálbért (tehát az adózás és járulékfizetés utáni, kézbe kapott fizetést) illeti, annak az 1384 lejes jelenlegi szintje a 8%-os emelés után 1488 lejre nőne.

A minimálbér emelése körüli tárgyalásokról korábban nemrég itt írtunk részletesen. (zf, hírszerk.)

minimálbér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális