2021. szeptember 28. keddVencel
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2382 RON
HUF = 1.3773 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,529.43(0.15%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Európai Bizottság: új exportellenőrzési szabályok léptek életbe a kettős felhasználású termékekre vonatkozóan

 utolsó frissítés: 18:01 GMT +2, 2021. szeptember 09.

A megnövekedett biztonsági kockázatokra tekintettel új, megerősített uniós exportellenőrzési szabályok léptek életbe a kettős felhasználású termékek, azaz a katonai vagy biztonsági célra is használható polgári eszközökre vonatkozóan - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A közlemény szerint az új rendelet szigorítja az olyan kettős felhasználású termékek, mint a katonai vagy biztonsági célra is használható polgári eszközök és technológiák kereskedelmének ellenőrzését, ugyanakkor fokozza az Európai Unió lehetőségeit az emberi jogok védelmére és a stratégiai termékek biztonságos ellátási láncainak támogatására.

A bizottsági közlemény Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős uniós biztost idézte, aki hangsúlyozta: az EU-nak hatékonyabban kell reagálnia a megjelenő fenyegetésekre. Jobban figyelemmel kell kísérnie az olyan, kettős felhasználású technológiákat, többek között a kibertér-felügyeleti technológiákat, amelyek az emberi jogok megsértésére irányuló jogellenes célokra is felhasználhatók. Elmondta, az uniós országok a jövőben még szorosabban együtt fognak működni egymással és az EU szövetségeseivel a biotechnológia, a mesterséges intelligencia és más technológiák jelentette biztonsági kockázatok kezelésében.

"Együtt fogunk működni annak érdekében is, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosítsunk a vállalatok számára, például az új EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács keretében" - fogalmazott.

Az új rendelet az exportellenőrzési rendszer eredményesebbé tétele céljából egyebek mellett egyszerűsíti és harmonizálja az engedélyezési eljárásokat, és lehetővé teszi, hogy az Európai Bizottság egyszerűsített eljárással módosítsa a különös ellenőrzési eljárások hatálya alá tartozó áruk és rendeltetési helyek jegyzékét. A szabályozás rendelkezik az ellenőrzési rendszer hatékony érvényesítését célzó koordinációról, ezen belül javítja az engedélyező és a jogérvényesítő szervek közötti biztonságos elektronikus információcserét. Kapcsolatot hoz létre az iparral, strukturált kapcsolatrendszert alakít ki a magánszektorral, és hatékonyabb párbeszédet tesz lehetővé az unión kívüli országokkal, törekedve az egyenlő versenyfeltételek világszintű megteremtésére - közölték. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális