2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Elfogadta a parlament a kiszolgáltatott fogyasztókat védő törvényt

 utolsó frissítés: 09:54 GMT +2, 2021. szeptember 08.

A képviselőház kedden döntő házként elfogadta a kiszolgáltatott fogyasztók védelméről szóló törvénytervezetet.

A jogszabályt 281 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadták el a képviselők, ellenszavazat nem volt.

A törvényben előírtak 2021. november elsejétől lépnek hatályba.

A törvénytervezet szerint azok a háztartások kaphatnak fűtéstámogatást, ahol az egy főre jutó jövedelem 1386 lej, vagy az olyan egyetlen személy által alkotott háztartások, ahol a havi jövedelem 2053 lej alá esik.

RMDSZ: mielőbb gyakorlatba kell ültetni a törvényt

Az RMDSZ közleményben arra hívja fel a figyelmet, hogy a képviselőház által elfogadott törvényt mihamarabb gyakorlatba kell ültetni. "Romániában eddig nem volt törvénybe foglalva a veszélyeztetett fogyasztó fogalma. Erre nemcsak azért volt szükség, mert az EU-s szabályok kérték, hanem azért is, hogy közösségeinket biztonságban tudjuk. Az elfogadott törvény értelmében veszélyeztetett fogyasztó alatt azokat az egyedülálló személyeket, idős embereket vagy családokat értjük, akik egészségügyi, szociális okokból hátrányos helyzetben vannak, vagy energetikai szempontból elszigetelt területen élnek, és ezáltal állami támogatásokra van szükségük a mindennapokhoz" – fogalmazott Bende Sándor, a szakbizottság elnöke.

Rámutatott, hogy a támogatás formája többféle lehet: fűtéstámogatás; energiafogyasztási támogatás, amely a háztartás egész éves energiafogyasztásának egy részét fedezi; energetikailag hatékony gépek vásárlására támogatás, amely a lakás megvilágítására, fűtésére vagy hűtésére, vagy a meleg víz biztosítására alkalmas; energetikai hatékonyság növelésére adott támogatás.

"Meggyőződésem, hogy az államelnök mielőbb kihirdeti ezt a törvényt. Bár politikailag instabil napokat élünk, remélem, hogy mielőbb gyakorlatba ültetjük a törvényt. Az RMDSZ azért dolgozik, hogy az október–december időszakban exponenciálisan megnövekedő energiafogyasztásra érkező havi számlákat a családok fedezni tudják, és megkapják a szükséges támogatásokat az államtól" – fogalmazott a törvényhozó. (agerpres, közlemény, hírszerk.)

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális