2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A bitcoin bányászok több energiát égetnek el egy év alatt, mint egész Finnország

 utolsó frissítés: 15:03 GMT +2, 2021. szeptember 08.

Csak a bitcoin bányászat a globális villamoserengia-fogyasztás 0,5%-át teszi ki, ez az igény pedig folyamatosan nőni fog a kriptovaluták iránti érdeklődés miatt - írta meg a Digi24 a Business Insider és a New York Times elemzéseit összegezve.

A bitcoin-őrület már több éve foglalkoztatja a világot, főleg azok után, hogy a legjelentősebb kriptovaluta árfolyama folyamatosan hullámzik, ami sok befektető szemében sok "izgalmat" jelenthet. Mivel egyre többen érdeklődnek az ilyen típusú, alternatív pénzszerzési lehetőség iránt, megnőtt a kriptovaluta bányászok száma is. Ezek a személyek nem tesznek mást, minthogy a számítógépükkel rákapcsolódnak a kriptovaluták rendszerére, és tulajdonképpen az adott kriptovaluták tranzakcióit bonyolítják le. Ez a folyamat pedig nagyon sok energiát igényel, ami többek szerint jóval károsabb hatással van a környezetre, mint a szénbányák és más szén-dioxid-kibocsátók.

Hogy pontosan mekkora energiaszükséglete van a kriptovaluták rendszerének, azt nagyon nehéz kiszámítani, de a New York Times azért tett egy kísérletet:

Az ő becsléseik szerint a bitcoinok bányászata évente világszerte összesen 91 TWh áramfogyasztást jelent (1 TWh = 1 000 000 000 kWh), ez pedig több, mint Finnország éves villanyfogyasztása, vagy például hétszer annyi energia, mint amennyit a Google használ fel az egész világon.

Jelenleg egy bitcoin 46 ezer dollár körül mozog, ez pedig közel százszoros értékemelkedésnek számít a 2016-os árfolyamhoz képest, amikor egy bitcoin még csak 500 dollár volt (igaz, 2016 végére már az árfolyam az 1000 dollárt is meghaladta). Több nagy név, köztük Bill Gates és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is arra figyelmeztetnek, hogy ez az óriási árfolyamemelkedés további energiafogyasztást hoz magával, ami nagyon szembe megy a globális zöld trendekkel. (digi24, hírszerk.)

kriptovaluta környezetvédelem
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális