2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A Toyota is kénytelen lesz visszaszorítani a termelést a chiphiány miatt

 utolsó frissítés: 14:14 GMT +2, 2021. augusztus 20.

Az egyik "legellenállóbb" autógyártót is utolérte a globális chiphiány: a Toyota csütörtökön bejelentette, hogy 40 százalékkal csökkentik a termelést szeptemberben - írta meg a Portfólió a The Wall Street Journal információira hivatkozva.

Mint írják, két nagy üzemben is leáll a gyártás szeptember 1 - 17. között, ebben az időszakban leállítják a főhadiszállás melletti gyárat, ahol RAV4 SUV-okat és a Corolla típusú autókat állítanak elő , de ugyanúgy szünetelni fog a tsutsumi üzem is, ahol a Camry és Lexus szedánokat gyártják.

Egyelőre azt még nem lehet tudni, hogy Japánon kívüli üzemekben lesznek-e leállások, azt viszont már előre lehet látni, hogy a chip-ellátás további fennakadásaira lehet számítani, mivel a legnagyobb chipgyártó országokban, például Malajziában újra felfutóban van a járvány.

A chiphiány eddig minden nagy autógyártónál részleges termeléscsökkenést idézett, a Toyota viszont eddig nem küszködött a problémával, mivel - a sajtó információi szerint - jelentős készleteket halmoztak fel még korábban. 

A jelenség egyébként nemcsak az autógyártást, de más elektrotechnikai eszközök: laptopok, mobiltelefonok, játékkonzolok előállítását is megnehezítette, mivel a koronavírus-járvány alatt robbanásszerűen megnőtt ezeknek a cikkeknek a fogyasztása.

A Toyota árfolyama rögtön 3,5 százalékot esett a csütörtök reggeli kereskedésben, miután megszellőztették a leállással kapcsolatos híreket. (Portfólió)

koronavírusToyotaautó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális