2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Cseke: megtaláltuk a módját, hogy ellensúlyozzuk az építkezési alapanyagok drágulása okozta problémákat

 utolsó frissítés: 16:28 GMT +2, 2021. augusztus 11.

A fejlesztési miniszter szerdai közleményéből kiderült, olyan kormányrendeletre várnak jóváhagyást, amely hosszútávú módszert ajánl az építkezési alapanyagok árának mindenkori ingadozására, így egyben az árcsökkentéssel szemben is alkalmazható lesz az intézkedés.

Mint kiderült, a kivitelezők az intézkedés hatálybalépése után kiegészítést kérhetnek például az önkormányzatokkal kötött szerződéshez akár egy helyi befektetés esetén is. Ez alapján a továbbiakban benyújtott számláknál nem a szerződésben előre leszögezett alapanyagárat, hanem a Statisztikai Hivatal által megállapított növekedési arány figyelembe vételével kiszámított árat számolják el. Többletköltség esetén országos finanszírozású programoknál az önkormányzatok a szaktárcához fordulhatnak további finanszírozásért – mutatott rá Cseke Attila.

A tárca vezetője szerint Románia az EU-ban elsőként ad megoldást az építkezési alapanyagok árának növekedése által okozott problémákra. 

A helyi infrastruktúrák építésére 50 milliárd lejt különítenek el

Szintén szerdán közölte a fejlesztési miniszter, hogy 50 milliárd lejt különít el a minisztérium a helyi úthálózat, víz-, szennyvíz- és gázhálózat kiépítésére és korszerűsítésére.

A szaktárca  szerdán bocsátotta közvitára az erről szóló jogszabály-tervezetet, amelyről a kormánykoalíció keddi ülésén született egyezség.

„Az RMDSZ a helyi közösségek fejlesztésén dolgozik, ezt a célt szolgáljuk most már kormányzati eszközökkel is a mandátum eleje óta. A ma közvitára bocsátott intézkedés egy újabb, jelentős lépés ez irányba” – hangsúlyozta Cseke Attila. (közlemény)

építőipardrágulásINSönkormányzatvízhálózat
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális