2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Adómentessé tennék a minimálbért a HoReCa-szektorban, a téma újra napirendre került a kormánykoalícióban

 utolsó frissítés: 13:41 GMT +2, 2021. augusztus 02.

A HoReCa-szektor "nagyon jó jelölt" arra, hogy 2022-től adómentességet vezessünk be a fizetések minimálbért nem meghaladó részére - nyilatkozta Claudiu Năsui gazdasági miniszter a hétvégén.

Năsui elmondása szerint elsőként a mezőgazdasági szektorban tervezték bevezetni ezt a módosítást, csakhogy a koronavírus-járvány által súlyosan érintett HoReCa-szektor helyzete miatt újraértékelték az USR javaslatcsomagját.

A miniszter rámutatott, hogy a turisztikai szektorban meglehetősen alcsony bérezést egyensúlyozná ez a lépés, de a fekete munka kifehérítéséhez is hozzájárulhat szerinte.

A javaslat lényege röviden így értelmezhető leginkább: tegyük fel, hogy valaki bruttó 3000 lejt keres, akkor abból 2300 lej (ennyi a minimálbér) adómentessé válna, és 700 lej (a minimálbér feletti rész) maradna adó- és járulékköteles.

A tárcavezető szerint ez az intézkedés hatékonyabb lehet a kormány finanszírozási programjainál, amelyeket a pandémia miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére állítottak össze.

Az USR és személyesen Năsui egyébként már két éve népszerűsíti ezt az elképzelést, miszerint a munkabéreknek csak a minimálbért meghaladó része után kellene adózni. És bár az egyik legfontosabb választási vállalásukról van szó, tavaly a koalíciós tárgyalások végén az intézkedés mégsem az eredeti terveik szerint került be a kormányprogramba, hanem csak bizonyos gazdasági ágazatokban fogják majd bevezetni az intézkedést. (economica.net, hírszerk.)

minimálbéradóturizmuskoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális