2021. szeptember 28. keddVencel
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2382 RON
HUF = 1.3773 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,529.43(0.15%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Rossz kilátások: a fiatalok mindössze 6%-ának van választható magánnyugdíj-megtakarítása

 utolsó frissítés: 16:30 GMT +2, 2021. július 30.

A jegybank friss jelentése szerint a 16 és 29 év közötti fiatal romániai lakosságnak mindössze 6%-a rendelkezik választható magánnyugdíj-megtakarítással (a nyugdíjrendszer harmadik pillére), míg a kötelező magánnyugdíj-megtakarítások (a nyugdíjrendszer második pillére) esetében - a törvényi előírások miatt is - a 25 és 44 év közötti korosztály túlnyomó arányban képviselteti magát.

A Román Nemzeti Bank szerint ezek az adatok egyáltalán nem kedvezők az állami nyugdíjrendszer (első pillér) fenntarthatósága szempontjából, és az állami költségvetésre nehezedő nyomás a továbbiakban is magas lesz. Ezen a problémán az sem segít, hogy az alapkezelők a nyugdíj-megtakarítások 65%-át alacsony kockázatú, de kis hozamot kínáló állampapírokba fektetik.

A jegybank alelnöke, Florin Georgescu által vezetett kutatás alapján a jegybank szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a magánnyugdíjrendszer működése egyértelműen pozitívan értékelhető, az eszközállomány és a résztvevők száma is folyamatos növekedést mutat, sőt, a koronavírus-járvány ellenére is jelentősen nőttek az alapkezelőkre bízott források. A jelentés szerint 2021 első negyedévének végén a nyugdíjrendszer második és harmadik pillérének eszközállománya elérte a 83 milliárd lejt, ami az előző év azonos időszakához képest 33%-os növekedésnek felel meg.

A jelentés megjegyzi, hogy a második és harmadik pilléres nyugdíj-megtakarítások hozama hasonló volt az elmúlt egy évben, ugyanakkor a szerzők arra is kitérnek, hogy az alapkezelőkre bízott 83 milliárd lejnyi nyugdíj-megtakarításnak csak elenyésző részét, mindössze 3,1 milliárd lejt teszi ki a hármadik pilléres nyugdíj-megtakarítások értéke.

A második pillérben résztvevők száma 7,7 millióra nőtt az említett időszak végén, és átlagosan havonta 197,13 lej volt az egy főre jutó hozzájárulások értéke.

A romániai nyugdíjrendszer három fő pillérből áll:

  • az első pillért az állami nyugdíj képezi;
  • a második pillért a kötelező magánnyugdíj;
  • a hamradik pillért pedig a választható magánnyugdíj.

(economica)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac