2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Die Welt: a román helyreállítási terv kérdéseket vet fel, de vannak rosszabb helyzetben levő országok is

 utolsó frissítés: 13:42 GMT +2, 2021. július 29.

Románia helyreállítási terve nyilvánvalóan több kérdést is felvetett az Európai Bizottságnál, ezért volt szükség arra, hogy Bukarest kérje a terv értékelési folyamatának meghosszabbítását - írja elemzésében a Die Welt. A német lap cikkében összefoglalja, hogy miként állnak a tagállamok a helyreállítási terveik elfogadtatását illetően. A cikkből kiderül, hogy két olyan ország is van, amely még be sem nyújtotta a dolumentumot.

A cikk Romániáról szóló részében a német lap emlékeztet, hogy a román kormány korábban kérte az országos helyreállítási tervről szóló tárgyalási és értékelési folyamat szemptemberig történő halasztását. Erre vélhetően azért volt szükség a Die Welt szerint, mert a Románia által benyújtott dokumentumok számos kérdést felvetettek a brüsszeli szakértőknél, sőt, a német lap úgy fogalmaz, hogy a terv "jelentős hiányosságokat tartalmaz, beleértve költség- és kiadási tételekről szóló információkat is". A Die Welt szerint az egyértelműnek tűnik, hogy a halasztásra azért volt szükség, mert az Európai Bizottság az eredeti formájában nem fogadta volna el Románia helyreállítási tervét.

A lap szerint ugyanakkor az értékelési folyamat bonyolultságát az is mutatja, hogy még a német helyreállítási tervre is 700 oldalas észrevételekkel és pontosítandó kérdésekkel teletűzdelt válasz érkezett az Európai Bizottságtól. Emellett vannak olyan tagállamok, amelyek rendkívül rossz helyzetben vannak a helyreállítási terv elfogadásáról szóló folyamatban: Hollandia és Bulgária még mindig nem mutatta be a tervét, és Málta is csak július 13-án nyújtotta azt be. A német lap emellett arra is emlékeztet, hogy Magyarország helyreállítási tervéről megakadtak a tárgyalási folyamatok, mivel Brüsszel nem látja garantáltnak a finanszírozás jogszerű felhasználását, emellett Brüsszelben nagy felháborodást váltott ki a magyar kormány LMBTQ-ellenes törvénye is.

A Die Welt szerint Románia mellett Észtország, Finnország, Málta és Svédország tervét fogadhatja el az Európai Bizottság szeptemberben, a folyamatokat némiképp az is késlelteti, hogy a következő hetekben szabadságra mennek majd a brüsszeli testület szakértői.

Florin Cîțu miniszterelnök a Digi24 (a beszélgetés több részletben került fel a hírtelevízió híroldalára) kedd esti műsorában elmondta, hogy a kormány számára jelenleg nem elsősorban az országos helyreállítási terv mihamarabbi elfogadása, hanem a tervvel kapcsolatban felmerült kérdések tisztázása, valamint a terv javítása jelenti a prioritást. Úgy foglalmazott, nem az a kérdés, hogy a tervet elfogadja-e az Európai Bizottság, hanem az, hogy mi történik ezután. A miniszterelnök szerint ugyanis el szeretnék kerülni azt a korábbi években gyakran visszatérő problémát, hogy az Európai Unióval megkötött finanszírozási szerződések ellenére a pénzügyi forrásokat azért nem sikerült lehívni, mert időközben derült ki, hogy a finanszírozandó projekt nem támogatható. A műsorvezető kérdésére Cîțu azt mondta, hogy szeptember 15 körül szeretnék megszerezni az Európai Bizottság jóváhagyását, így Románia már novemberben megkaphatná az első pénzösszegeket. Arra is kitért, hogy amennyiben vannak olyan már elkezdett projektek, amelyeknél a finaszírozás késése problémát okoz, akkor ezeket a forrásokat a kormány előfinaszírozza. (diewelt, digi24)

PNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális