2021. szeptember 28. keddVencel
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2382 RON
HUF = 1.3773 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,529.43(0.15%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Tánczos: különbséget kell tenni a kiszolgáltatott állampolgárok és a 20 ezer eurós, régi autók tulajdonosai között

 utolsó frissítés: 13:51 GMT +2, 2021. július 22.

Romániának olyan intézkedéscsomagra van szükség, amely különbséget tesz azon állampolgárok között, akik valóban nem engedhetnek meg meguknak egy új, kevésbé környezetszennyező autót, és külön kategóriába kell sorolni azokat, akik 15 évnél idősebb, de 15-20 ezer euróba kerülő autókkal közlekednek - jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Tánczos rámutatott, hogy Románia célpiaccá vált a régi, környezetszennyező autók számára, hiszen miközben számos EU-s tagállamban plusz adóterhet vetnek ki az ilyen autókra, nálunk nincs érvényben ilyen intézkedés.

A környezetvédelmi tárca vezetője elmondta, hogy a korábban működő, de számos hatóság által jogellenesnek ítélt autókra kivetett környezetvédelmi adó példájából is tanulva Romániának elsősorban egy intézkedéscsomagra van szüksége, amelynek a középpontjában a kiszolgáltatott állampolgárok állnak. Tánczos szerint ennek az intézkedéscsomagnak viszont tartalmaznia kell olyan intézkedéseket is, amelyek elbátotortalanítják a lakosságot a 15 évnél idősebb, 3 literes motorral szerelt, státuszszimbólumnak számító, de a környezetre rendkívül káros dízel üzemű autók birtoklásától.

"Különbséget kell tennünk azon állampolgárok között, akik valóban nem engedhetnek meg maguknak egy új autót, és azon autótulajdonosok között, akik 15 évnél idősebb, de a szabadpiacon 15-20 ezer euróba kerülő autókkal közlekednek. Ezeket a kategóriákat világosan külön kell választani" - mondta Tánczos.

Tánczos mostani nyilatkozata azért is érdekes, mert pár napja kijelentette, a 15 évnél idősebb autók esetén viszonylag rövid időn belül, valószínűleg az év végéig intézkedést fognak bevezetni. Arról Tánczos nem beszélt, hogy konkrétan milyen intézkedésre lehet számítani, arra utalt viszont, hogy azért is lépniük kell, mert még az Európai Bizottság is nyomást helyez rájuk a romániai autópark magas átlagéletkora miatt. (agerpres, hírszerk)

autó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális