2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Környezetvédelmi adót vetnének ki az üzemanyagokra?

 utolsó frissítés: 14:50 GMT +2, 2021. július 21.

Az európai környezetvédelmi miniszterek Szlovéniában találkoztak július 20–án, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 55%-os visszaszorításáról értekezzenek, ugyanis ezt a célt tűzte ki magának az Európai Bizottság 2030-ig.

Az EU tehát egyre nagyobb nyomást gyakorol azokra a tagállamokra, amelyek „vonakodnak attól”, hogy újabb típusú adókat vessenek be az üzemanyagok esetében annak érdekében, hogy további áremelkedéseket érjenek el a benzin és a gázolaj árában.

A találkozón jelen volt Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is. A tárcavezető Facebookján azt írja: „a 'Fit for 55' csomag javaslatai a legmerészebb intézkedések, amelyeket az Európai Unió eddig a klímaváltozás terén javasolt”, Románia természetesen támogatja az Ökológiai Paktum célkitűzéseit, csakhogy „az Európai Uniónak kötelessége a jólétet elősegítő intézkedéseket minden tagállam és minden állampolgár számára egyenlő módon biztosítani. A méltányosság elvét minden esetben tiszteletben kell tartani, és meg kell bizonyosodnunk arról, hogy nem lesznek olyan állampolgárok, akiket jobban megterhelnek az intézkedések” – áll Tánczos Facebook-bejegyzésében.

Nem titok tehát, hogy jelenleg komoly viták zajlanak az üzemanyagokra vonatkozó, a nem zöld közlekedés nagyobb visszaszorítását célzó adónemek bevezetéséről.

A probléma az, hogy az üzemanyagok ára így is nagymértékben nőtt az elmúlt időszakban,

ennek pedig több oka van. Egyrészt a kőolaj világpiaci ára jelentősen megnőtt, másrészt az üzemanyagárak emelkedéséhez hozzájárul az is, hogy a lej egyre inkább leértékelődik az euróhoz és dollárhoz képest. Az árakat ugyanakkor az is befolyásolja, hogy a nyári időszakban sokan utaznak, megnőtt a kereslet, amelyre külön rásegített, hogy feloldódtak a koronavírus-járvány terjedését megfékező intézkedések. (Antena3, hírszerk.)

klímaváltozásEurópai Unióüzemanyag
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális