2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Az egész régióban nőnek majd az albérletárak, ennek pedig két fő oka van

 utolsó frissítés: 15:06 GMT +2, 2021. július 15.

Várhatóan a bérleti díjak is emelkedni fognak az elkövetkező években Romániában, ugyanúgy, mint a teljes közép-kelet-európai régió országaiban - írja egy több ingatlanközvetítő cég közreműködésével készült elemzés, melyet az Economica.net szemlézett.

Mint kiderült, a drágulás két legfőbb okozója, hogy a régió országaiban általánosan a háztartások túlzsúfoltsága a jellemző (túl sokan élnek kis lakásokban), illetve fontos faktor az ingatlanárak növekedési tendenciája is.

A privát albérleti szektor: lehet-e találni otthont Közép-Kelet Euróbában? című tanulmányban Romániával kapcsolatban kifejtik: bár eléggé magas a tulajdonosok aránya az országban (a lakosság 96%-a birtokol valamilyen lakást vagy házat), az ingatlanárak és építkezési alapanyagok drágulása tovább nehezíti a lakásvásárlási kedvet.

A romániai helyzet alapjáraton azért problémás, mert a kisebb apartmanok bérleti ára (a nagy városokban, főleg Bukarestben és Kolozsváron) havi átlagban számítva jóval drágább, mint egy jelzálogkölcsön. Bukarestben például 12%-kal olcsóbb havi szinten a banki hitel törlesztése, mint a bérek kifizetése. Prágában ezzel ellentétben például a bérleti díjak átlag 40%-kal olcsóbbak, mint a jelzálogkölcsönök - fejtik ki a tanulmányban.

1. A hivatalos statisztikai adatok azt mutatják, hogy Romániaban nagyon zsúfoltak a háztartások, az egy főre jutó szobák átlaga szerint a romániai túlzsúfoltság 45,8%-os volt 2019-ben, ezt követi Lettország (42,2%) és Bulgária (41,1%). Ez azt jelenti, hogy a romániai háztartsok messze a "legtömöttebbek".

Képernyőmentés a tanulmányból. 

Hosszú távon az EU tagállamaiban a túlzsúfoltság fokozatos csökkenését becslik előre a szakértők, ez igaz a közép-kelet-európai régió országaira is. S mint így, a hosszú távra szóló prognózisok szerint több lakásra lesz szükség (mivel ezek a túlzsúfolt háztartások feloldódnának), az új ingatlanok közül pedig lesznek olyanok, amelyeket kimondottan bérlésre szánják majd a befeketetők - írják az ingatlanközvetítő cég elemzői, akik a fejlesztők stratégiai irányvonalaiból indultak ki.

2. Az elemzők szerint a bérleti árak emelkedésének egy másik nagy mozgatórugója az ingatlanárak folyamatos emelkedése, ami többek között annak is köszönhető, hogy a régió államaiban a központi bankok számos olyan intézkedést vezettek be, amelyek révén korlátozták a jelzálogkölcsönök számának növekedését.

Ez leginkább Csehországban látszik, ahol körülbelül 50 ezer olyan magánkézben álló lakás van, amelyet kimondottan bérbeadásra szánnak. Lengyelországban most kezd teret hódítani ez a trend, ott már megközelíti a 10 ezret az ilyen típusú ingatlanok száma (amelyek már fel vannak építve, vagy a tervben vannak). Románia ilyen szempontból eléggé el van maradva, alig 1000 darab épült (vagy van tervben), de az elemzők úgy látják, hogy az elkövetkező években fokozott érdeklődés lesz majd a privát bérlakások iránt. A magas építkezési költségek és a jelzálóghitelekhez való nehezebb hozzáférés valószínűleg azt eredményezi, hogy drágulnak majd a bérleti díjak is. (economica.net)

Nyitókép: Hofmann imobiliare Cluj/FB

ingatlanbérdrágulás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális