2022. január 21. péntekÁgnes
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.3614 RON
HUF = 1.3843 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,838.37(-2.27%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Mekkorák a világ legnagyobb vállalatai az országokhoz képest? Mutatjuk

 utolsó frissítés: 19:07 GMT +2, 2021. július 10.

A technológiai vállalatok piaci értéke valósággal felrobbant az elmúlt évtizedben, annyira, hogy néha nehéz is értelmezni a piaci kapitalizációkról szóló gigantikus számokat. A széléskörű piacfoglalás, az okos diverzifikáció és a termékek szolgáltatásokká változtatása oda vezetett, hogy az Apple, a Microsoft, az Amazon és a Google piaci értéke is jóval meghaladja az 1500 milliárd dollárt.

Ezeknek a hatalmas számoknak a jobb megértése érdekében a Mackeeper friss tanulmányában a legnagyobb technológiai vállalatok piaci kapitalizációját hasoonlítja össze a világ országainak bruttó hazai össztermékével (GDP). Az eredményeket a Visual Capitalist vitte térképre. A szerzők megjegyzik, hogy a munkájuk nem több egyszerű szórakoztatásnál, ugyanis két teljesen különböző dolgot vetnek össze. Míg egy vállalat piaci kapitalizációja az adott társaság részvényeinek összértékét jelenti, a GDP egy ország esetében az egy év alatt előállított javak és szolgáltatások összegét mutatja meg.

Ennek ellenére az elemzés szerzői egészen megdöbbentő eredményekre jutottak. Például az Apple 2100 milliárd dollárt is meghaladó piaci kapitalizációjánál gyakorlatilag csak a nagyhatalmak rendelkeznek magasabb GDP-vel, beférnének a G7-csoportba:

A Microsoft a világ tizedik legnagyobb gazdaságánál is nagyobb piaci kapitalizációval rendelkezik:

Az Amazon piaci kapitalizációja pedig az országok 92%-ának GDP-jét utasítja maga mögé:

Bár nem tartozik a közvetlen élmezőnybe, de valószínűleg sokakat érdekel a Facebook is. A Mark Zuckerberg által alapított vállalat 939 milliárd dolláros piaci kapitalizációja például a holland, a svájci vagy a török GDP-nél is nagyobb:

(hírszerk.)

AppleMicrosoftFacebookAmazon
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális