2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A Partiumban is rástartolnak az uniós pályázatokra

 utolsó frissítés: 13:09 GMT +2, 2021. július 09.

Mintegy 350 résztvevője volt a Startoljunk rá! uniós pályázati lehetőségeket ismertető körút partiumi előadásainak. A Vincze Loránt EP-képviselő által kezdeményezett rendezvénysorozaton Lengyel Erika, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség osztályvezetője ismertette a helyreállítási költségvetésben és a hét éves pénzügyi keretben közvetlenül, bukaresti programokon vagy a regionális ügynökségeken keresztül elérhetővé váló lehetőségekről, külön kiemelve az 1,44 milliárd eurós Észak-nyugati regionális operatív program keretében civil szervezetek számára elérhető forrásokat. Ilyés Szabolcs, a RegioConsult ügyvezető igazgatója és Farkas András, a PONT Csoport stratégiai igazgatója konkrét példákon keresztül látták el gyakorlati jótanácsokkal a résztvevőket, leépítve a pályázatokkal kapcsolatos mítoszokat, ugyanakkor a jelenleg is elérhető pályázatokat is bemutatták.

Szatmárnémetiben szerdán a magyar-román határ menti együttműködés uniós programja keretében felújított Iparosok Otthonában Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke köszöntötte a civil szervezeteket, illetve vállalkozásokat. Rámutatott: csak körül kell nézni, és ki kell tekinteni az ablakon ahhoz, hogy lássuk az uniós pályázatok eredményét. A vállalkozóknak azt üzente: „Érdekünk a helyi cégek fejlődése, növekedése, hiszen az adóik helyben maradnak. Ugyanakkor nekünk kutya kötelességünk, hogy infrastrukturális fejlesztésekkel járuljunk hozzá a régió versenyképességének növeléséhez.”

Csütörtökön a nagyváradi Kereskedelmi és Iparkamara épületében, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) székhelyén várták a Bihar megyeieket. Szabó Ödön képviselő, az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke kiemelte, Nagyváradnak azért is fontos ez a hétéves időszak, mert infrastrukturálisan változott a város, de szépülhet az infrastruktúra, ha a bérek a környező megyékhez képest is alacsony szinten vannak. Magas a foglalkoztatottság, de az alkalmazottak mintegy 40%-a minimálbérért dolgozik, ezért ideje lenne szintet lépni a vállalkozások terén, ebben pedig az uniós pályázati lehetőségek is sokat segíthetnek.

"A következő hét évben a lehetőségek kihasználása még fontosabb lesz, mint eddig volt, hiszen tovább kell lépni: sajnos Nagyváradon és Bihar megyében nincs olyan helyi és megyei önkormányzatunk, amely nyitott lenne a civil szervezetek irányába, és ilyen körülmények közt kell megtalálnunk a megoldásokat” – mondta el Biró Rozália képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke. Szerinte az uniós pályázati lehetőségeket ismertető körút ebben nyújt nagy segítséget a civilek számára.

A csütörtök délutáni előadáson a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség és a PONT Csoport szakértői a civil szervezetek számára elérhető uniós forrásokat ismertették, és a pályázatmenedzsment kihívásaiba avatták be a résztvevőket.

Pénteken több mint száz Bihar, Szatmár és Szilágy megyei polgármester vett részt Kémerben a Startoljunk rá! önkormányzatoknak szóló előadásain. Vincze  Loránt kifejtette: a partiumi polgármesterek találkozójának résztevői pontos elképzeléssel rendelkeznek arról, mire van szüksége az általuk vezetett közösségeknek, és csak az eszközt kell megtalálniuk ahhoz, hogy feltöltsék kész tartalommal, a Startoljunk rá! pedig ebben segíti őket.

Seres Dénes képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke elmondta, a térség nagy változáson ment át az utóbbi időben, és ez egyrészt a helyi vezetőknek, másrészt a pályázati lehetőségeknek köszönhető. Amagyar vezetésű önkormányzatokra gyakran irigykedve tekintenek a román kollégák a sikeresen megvalósított pályázatok miatt, pedig a siker titka egyszerű: időben fel kell készülni a lehetőségekre, emelte ki a rendezvény házigazdája.

Nagy Szabolcs Szatmár megyei képviselő köszönetet mondott a házigazdáknak és a szervezőknek, rámutatva: az, hogy az önkormányzatok ilyen nagy számban képviseltetik magukat, azt mutatja, hogy a partiumi vezetők érdekeltek az uniós lehetőségek felhasználásában a közösségeik érdekében. Az uniós pályázatokban hatalmas potenciál van, mivel ezek nem függnek Bukaresttől, így esélyegyenlőséggel indulhatnak az itteni önkormányzatok is a pályázás útján, emlékeztetett.

A Startoljunk rá! július közepén Kolozsváron és Marosvásárhelyen folytatódik, a ERRE AZ OLDALRA kattintva már regisztrálni lehet a vállalkozóknak és civileknek szóló tájékoztató rendezvényekre.

(közlemény)

ZilahNagyváradSzatmárnémetivállalkozásRMDSZ
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális