2021. november 28. vasárnapStefánia
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Új zöldkötvény-standardokat javasol az Európai Bizottság

 utolsó frissítés: 10:13 GMT +2, 2021. július 07.

Az Európai Bizottság intézkedéseket fogadott el a pénzügyi rendszer fenntarthatóságának javítására, és új zöldkötvény-standard bevezetését javasolta - közölte az uniós bizottság kedden. A tájékoztatás szerint a bemutatott kezdeményezések az EU vezető szerepét kívánják tovább erősíteni a pénzügyi fenntarthatóság nemzetközi normáinak meghatározásában.

Az elfogadott intézkedések közé tartozik a fenntartható finanszírozásra vonatkozó új uniós stratégia, mely számos kezdeményezést vázol fel az éghajlatváltozás és más környezeti kihívások kezelésére, ezzel egyidejűleg pedig növeli a fenntartható gazdaságra történő uniós átállást szolgáló beruházásokat és a kis- és középvállalkozások részvételét az átállás folyamatában. Kiemelték továbbá, a pénzügyi szektorra kulcsfontosságú szerep hárul majd, hogy elősegítse az európai zöld megállapodásban kitűzött célok megvalósítását.

Az intézkedések második eleme az uniós zöldkötvény-standard létrehozására irányuló javaslat, mely magas színvonalú önkéntes normát vezetne be a fenntartható beruházásokat finanszírozó kötvényekre. A standard példaként szolgál majd arra, hogy a zöldkötvények révén miként tudnak a vállalatok és a hatóságok úgy forrásokat bevonni a tőkepiacokról nagyszabású beruházások finanszírozásához, hogy eközben szigorú fenntarthatósági követelményeknek tesznek eleget, és megvédik a befektetőket az úgynevezett "zöldre festéstől", attól, hogy pénzt fektessenek be a ténylegesnél környezettudatosabbnak beállított cégekbe és tevékenységekbe.

Az Európai Bizottság végezetül vonatkozó uniós jogszabályok módosítását is javasolta, hogy a pénzügyi és nem pénzügyi vállalkozásoknak milyen információkat kelljen közzétenniük eszközeik és gazdasági tevékenységük környezeti teljesítményéről. A bizottság indoklása szerint a zöldre festés megelőzéséhez ugyanis elengedhetetlen, hogy a piacoknak és a befektetőknek egyértelmű és összehasonlítható információk álljanak rendelkezésükre a fenntarthatóságról. (mti)

Európai Bizottság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac