2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Júliustól újra drágul az áram, de csak azoknál, akik nem tértek át a szabad piacra

 utolsó frissítés: 13:51 GMT +2, 2021. június 30.

A villamosenergia drágulására számíthatnak azok a háztartási fogyasztók, akik még nem írtak alá szabadpiaci szerződést - figyelmeztet az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE).

Mint ahogy egy korábbi cikkünkben is részletesen megírtuk, a nagy szolgáltatók a tavalyi évhez viszonyítva már jóval drágábban vásárolják az elektromos energiát a nagykereskedelmi piacon, ehhez hozzátevődik, hogy nyáron óriási mértékben növekszik a fogyasztás, közben Románia egyre kevésbé képes versenyképes áron elektromos energiát előállítani. Nagyrészt ezeknek a jelenségeknek köszönhető az árnövekedés az egyetemes piacon, ez pedig azokat érinti, akik még nem kötöttek szabadpiaci szerződést a szolgáltatójukkal.

A július elsejei dátum egyébként mérföldkőnek számít a villamosenergia-piac liberalizációjának tekintetében, hiszen a január elsejei átállás után a szolgáltatók egy része eddig garantált kedvezményeket az egyetemes piacon lévő fogyasztóknak, hogy legyen idejük az átállásra. Tulajdonképpen ezzel akadályozták meg, hogy már az év elején felugorjon az elektromos energia ára. 

Az ANRE szerint július elsejétől körülbelül 3 és 13 százalék közé tehető majd az árnövekedés, attól függően, hogy a fogyasztók az ország melyik részén vannak.

A szakértők ugyanakkor nem győzik hangsúlyozni: van megoldás arra, hogy ne kelljen többet fizetni a villamosenergiáért. Az ANRE weboldalán található árkalkulátor segítségével kiszámíthatjuk, hogy melyik szolgáltatóval érdemes új szerződést kötnünk, az ezzel kapcsolatos tudnivalókról ITT írtunk bővebben. (hírszerk.)

villamosenergialiberalizáció
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális