2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Cseke Attila: gördülékenyebb lesz az ügyintézés az építkezések során

 utolsó frissítés: 12:01 GMT +2, 2021. június 24.

Miniszteri rendelettel hagyta jóvá a szaktárca: megszüntetik az építkezési szaktanácsadók és tervezési ellenőrök egyeduralmát, és egyszerűsítik az engedélyeztetés folyamatát.

Cseke Attila fejlesztési miniszter elmondta: az építkezési szaktanácsadók és tervezési ellenőrök feladata többek között ellenőrizni az épületek szerkezeti biztonságát és a tűz- és földrengés-biztonsági előírások betartását. A tervrajzokat csak ők hagyhatják jóvá, az építkezések nem haladhatnak nélkülük, most azonban 24 megyében nincs tűzbiztonsági szakértő. Mindemellett, a különböző szakterületeken engedélyezett szaktanácsadók több mint fele 70 év fölötti - mutatott rá a miniszter.  

Mint felhívta a figyelmet, a jelenleg engedélyeztetett szaktanácsadók és ellenőrök hátráltatták az újak engedélyeztetését.

„Az elmúlt években kevés vizsgát szerveztek az új szaktanácsadók és ellenőrök engedélyeztetése céljából, hiszen, a hatályos rendelkezések értelmében, a vizsgáztató bizottságot a jelenlegi szakértőkből kell összeállítani. Az új rendelet törli ezt a feltételt, és az eddigi, központosított vizsgaszervezéssel szemben nem csak a fővárosban, hanem Kolozsváron, Temesváron, Brassóban, Jászvásáron és Konstancán is vizsgát kell kiírni” – mondta Cseke.

Az új miniszteri rendelet értelmében továbbá a vizsga rácstesztes lesz, a tételeket egy országos bizottság dolgozza ki, a vizsgán a felügyeletet és a javítást pedig egy másik  regionális bizottság látja el. A szóbeli vizsgát törölték az új előírások, hiszen az egy eszköz volt a szubjektív elbírálásra, vélte a miniszter.

Az új előírások szerint kötelező lesz idén egy, majd évente két vizsgát szervezni az új szaktanácsadók és ellenőrök engedélyeztetésére. A vizsga időpontját legkésőbb 45 nappal előtte ki kell hirdetni. A jelentkező ellenőrök és szaktanácsadóknak legalább 8, illetve 12 év tapasztalattal kell rendelkezniük, amennyiben legalább 3, illetve 4 évig dolgoztak építkezési tervrajzkészítéssel – összegezte a miniszter. (közlemény)

RMDSZbürokráciaépítőipar
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális