2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Kínos hibák is becsúsztak Románia helyreállítási tervébe - az Európai Bizottság elküldte észrevételeit

 utolsó frissítés: 12:21 GMT +2, 2021. június 11.

Csütörtök este az Európai Bizottság számos észrevételt küldött vissza a kormánynak, és arra kérik őket, pontosítsák az országos helyreállítási tervet (PNRR). A megjegyzések szerint számos fejezetnél szükség van kiegészítő információkra, többnyire adatokra, és más igazoló dokumentumokra, de előfordult az is, hogy a tervben szereplő költségvetés nem volt összeegyeztethető a különböző dokumentumokban.

Több médiaorgánum is szemlézte az EB észrevételeit, a Digi24 például észrevette, hogy az egyik indoklásban a kis- és középvállalkozásoknak szánt kockázati tőkealappal kapcsolatos képzés egy fő számára 133 ezer euró lenne, amit az EB „kissé túlzottnak” talált.

Egyéb példák:

  1. A Művelt Románia (România educată) program kapcsán megjegyzik, hogy nincsenek konkrét adatok a beruházásokról, pedig rendkívül sok erre vonatkozó beruházási célt fogalmazott meg a kormány.
  2. Az iskolaelhagyást megelőző projekteknél nincsenek egyértelmű információk a beruházások költségvetéséről, csupán a képzések költségeit tüntették fel.
  3. A zöld átállás és digitalizációs fejezetnél a költségek nem megfelelőek és hiányosak.
  4. A közalkalmazottak bérezésének reformjánál nincsenek megfelelő igazoló dokumentumok, ahogy a közpolitikai reformoknál, vagy a közbeszerzés hatékonyságát célzó programpontoknál sem.
  5. Az állami tulajdonú vállalatok reformjánál a kormánynak javítania kell a vállalatirányításra vonatkozó jogi keretet, és meg kell indokolnia a költségeket.
  6. Az egészségügyet célzó beruházások költségvetése nem azonos a különböző dokumentumokban, ugyanúgy a vasúti infrastruktúrát tartalmazó táblázatok esetében is tévesek a számítások. Egyes tételeket túlzottnak talál a Bizottság.
  7. A bukaresti és kolozsvári metrók esetében a Bizottság rákérdez, hogy a legalább 30 szerelvény megvásárlásáról szóló beruházás biztosan megtörténik-e 2026-ig, különösen annak fényében, hogy a beruházás összege nem csak a helyreállítási alapból származik.
  8. A vízgazdálkodás területén a különböző költségtételeket nem ugyanabban a lej-euró árfolyamban számították ki.

Florin Cîțu miniszterelnök annyit reagált az Európai Bizottság megjegyzéseire, hogy a PNRR-t nem „dobták vissza” és nem is utasították el, egyszerűen további tárgyalásokra lesz szükség az elkövetkezendő időkben, hogy korrigálják a terveket a Bizottság észrevételei alapján.

(digi24)

Nyitókép: Florin Cîțu Facebook-oldala

PNRREurópai Bizottság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális