2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Jeff Bezos űrturistának áll: a Blue Origin rakétájával lövik fel a világűrbe

 utolsó frissítés: 15:08 GMT +2, 2021. június 07.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója bejelentette, hogy július 20-án űrutazásra készül. A világ második leggazdagabb embere, akinek a vagyona a Forbes szerint 186 milliárd dollár jelenleg, tagja lesz a New Shepard nevű űrhajó "legénységének", amelyet Bezos űrturisztikai vállalata, a Blue Origin juttat majd a világűrbe.

Bezos űrutazására mindössze 15 nappal azt követően kerül sor, hogy az üzletember lemond az Amazon vezérigazgatói teendőiről.

"Már öt éves korom óta álmodozom az űrutazásról" - mondja Bezos hétfői Instagram posztjában, majd hozzáteszi, hogy a kalandban testvérével fog részt venni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jeff Bezos (@jeffbezos) által megosztott bejegyzés

Az utazás mindössze 11 perces lesz, a rakéta 100 kilométeres magasságban szuborbitális pályára áll, ami azt jelenti, hogy az objektum ballisztikus pályán eléri a világűrt ugyan, de nem áll pályára a Föld körül, mert sebessége nem éri el az első kozmikus sebességet (az űrhalyózásban használt köszöbsebesség, amely átlépésével űrbeli célpontokat is el lehet érni).

A bejelentésben persze az is nagy szerepet játszhat, hogy Bezos már korábban is bevallotta, azért vonul háttérbe az Amazonnál, hogy az űripari érdekeltségeire tudjon koncentrálni. A jelenléte a New Shepard fedélzetén minden bizonnyal jó nagy hírverést fog jelenteni a vállalat számára.

A Bloomberg szerint a vállalat egy jegyet aukcióra is bocsátott, a bevételt pedig a Blue Origin alapítványa, a Club for the Future kapja. Jelenleg 2,8 millió dollárnál áll a licit, az alapítvány a pénzből az oktatást támogatja majd a matematika és a természettudományok terén. (cnn, bloomberg)

Amazon
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális