2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,412.85(1.68%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A Dedeman fizeti a legtöbb társasági adót a romániai kiskereskedelemben

 utolsó frissítés: 16:47 GMT +2, 2021. május 31.

A Pavăl testvérek tulajdonában álló Dedeman barkácsáruházlánc fizeti a legtöbb társasági adót a romániai kiskereskedelemben működő vállalatok közül, a többi multinacionális vállalat - amelyek dominálják a román gazdaságnak ezt az ágazatát - kisebb nyereséget jelentenek, így kevesebb társasági adót is fizetnek - írta hétfőn a Ziarul Financiar, melyet az MTI szemlézett. 

A lap által megvizsgált cégadatokól kiderült, hogy a bákói Adrian és Dragoș Pavăl testvérpár tulajdonában levő Dedeman 2019-ben 8,2 milliárd lej árbevételt ért el, és 1,30 milliárd lej nettó nyereséget jelentett, ami azt jelenti, hogy 16 százalék a nettó haszonkulcsuk.

A nettó haszonkulcs alapján felállított sorrendben a második helyen a lengyel Pepco ruházati diszkonthálózat, valamint a francia Leroy Merlin lakberendezési és kertészeti kiskereskedő áll 9-9 százalékkal. A Romániában a legnagyobb élelmiszeripari kiskereskedelmi üzletláncnak számító német Kaufland 850 millió lej nettó nyereséget ért el 11,8 milliárd lej árbevétel mellett, ami 7 százalékos haszonkulcsot jelent. A szintén német tulajdonban levő Lidl 5 százalékos, a belga Mega Image élelmiszer üzletlánc 4 százalékos nettó haszonkulcsot ért el 2019-ben. A francia Carrefour, Penny és Auchan élelmiszeri üzletláncok 2 és 0,5 százalék közötti haszonkulccsal működtek, míg a Cora és a Profi élelmiszer üzletláncok veszteségesek voltak 2019-ben.

A lap szerint a Dedeman által jelentett profitszint lehet a mérvadó mutató arra, hogy a többi kiskereskedelmi vállalat, amelyeknek többsége multinacionális vállalat, valójában mekkora nyereséggel működik Romániában, csakhogy ezek a törvényes kiskapukat kihasználva csökkentik a profitjukat, hogy minél alacsonyabb társasági adót fizessenek Romániában - írta a Ziarul Financiar. (mti)

kiskereskedelemadónyereség
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális