2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Új törvényt fogadtak el, amely a vendéglátóipari vállalkozásoknak szánt támogatásokat szabályozza

 utolsó frissítés: 15:26 GMT +2, 2021. május 19.

A képviselőház plénuma megszavazta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a koronavírus-járvány által érintett vállalkozásokat hivatott segíteni turizmus és a vendéglátás területén. Kolcsár Károly, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselje elmondta, a pénzügyi támogatásokat szabályzó rendeletet úgy módosították Miklós Zoltán Kovászna megyei képviselővel közösen a parlament alsóházának szakbizottságában, hogy a támogatásokból a vállalkozásoknak adják meg a lehetőséget arra, hogy az elmaradott pénzügyi kötelezettségeiket törleszthessék.

A Maros megyei törvényhozó kifejtette, a szerdán elfogadott törvény egy mentőöv mindazoknak a vállalkozásoknak, amelyeket súlyosan érintett a koronavírus-járvány. 

Kolcsár ugyanakkor rámutatott egy olyan módosításra is, amely értelmében a támogatottak kedvezőbb feltételekhez kell tartsák magukat: „az állam által nyújtott támogatás értéke maximum a 2019-2020-as évek forgalom-különbségének a húsz százaléka. Ez egy rég várt pénzügyi támogatás a HoReCa-soknak, azonban túl szigorú szabályok vonatkoztak a támogatottakra. Ezért úgy módosítottuk az előírást, hogy két évről fél év és egy év közötti periódusra csökkentettük azt a kritériumot, amely kötelezően előírja a működést az első kifizetéstől számítva”.

Kolcsár Károly kifejtette, hogy szintén az RMDSZ hozzájárulásával törölték a jogszabályból azt az előírást, amely a jelentkezés függvényében hagyta volna jóvá a támogatást a vállalkozóknak. 

„Sikerült kiiktatnunk a méltánytalan elbírálási rendszert, amely jelentkezés sorrendjében állapította volna meg a haszonélvezőket. Ennek köszönhetően minden olyan vállalkozás részesülhet a támogatásában, amely megfelel a pályázati kiírásnak és teljes dokumentációt iktat” – fogalmazott a Szövetség Maros megyei parlamenti képviselője, majd hozzátette, hogy várhatóan júniusban fog elindulni ez a intézkedés. (közlemény)

turizmusRMDSZ
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális