2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Drulă: a kolozsvári és bukaresti metrókra 600 millió euró jut a helyreállítási alapból

 utolsó frissítés: 13:49 GMT +2, 2021. május 19.

Călălin Drulă közlekedésügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy az országos helyreállítási alapból (PNRR) a jelenleg zajló tárgyalások szerint a kolozsvári metró építésére 300 millió eurót, a fővárosi hálózat korszerűsítésére és bővítésére szintén 300 millió eurót fognak igényelni.

A tárca vezetője kifejtette, hogy az otopeni-i reptér nem lesz közvetlen kapcsolatban a fővárosi metróhálozattal, mivel alapjáraton nagyon kevesen használnák azt.

"A bukaresti lakosoknak más vonalak megépítésére van szükségük elsősorban, például az M5-ös járatra, amely összekötné a város keleti és nyugati részét, de ugyanígy nagy igény van az M4-es vonal kiépítésére, amely az északi és déli pályaudvarok között teremtene kapcsolatot.

Az Otopeni-re tartó metrót jóval kevesebb utas használná, tehát most más bővítések jelentenek elsőbbséget - mondta a miniszter, majd hozzátette: a metróvonalak fenntartása is igen költséges, hiszen a metrótársaság bevételei nem elegendőek a működtetéshez.

"Észérveket kell követnünk a befektetésekkor, ebben pedig az Európai Beruházási Bank szakemberei is a segítségünkre lesznek" - tette hozzá.

Călălin Drulă ugyanakkor elmondta: a helyreállítási alap részleteiről jelenleg tárgyalások folynak, a végső projektet valószínűleg május végén véglegesítik, és júniusban fogadja el az Európai Bizottság. (Digi24)

MetroBukarestKolozsvár
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális