2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Az OTP Bank Románia nettó 7 millió lejes nyereséget ért el az első negyedévben

 utolsó frissítés: 10:11 GMT +2, 2021. május 10.

Az OTP Csoport közzétette 2021 első negyedévére szóló pénzügyi eredményeit. A Budapesten bemutatott jelentés szerint, amelyben a Bank eredményeit konszolidált módon, a Csoport beszámolási standardjai szerint kiigazítva teszik közzé, az OTP Bank Románia 2021 első negyedévében 7 millió lej konszolidált adózás utáni nyereséget ért el. A nettó nyereség jelentősen növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, amikor a koronavírus-járvány miatt a kockázati költségek 48 millió lejes emelkedése 11 millió lej veszteséget eredményezett. 

„Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a már folyamatban lévő organikus növekedési stratégiánkra, új projekteket valósítunk meg, valamint új termékeket és szolgáltatásokat fejlesztünk. Az év első három hónapjában a hitel- és betétportfóliónk stabilan tartotta a kétszámjegyű növekedését, ráadásul ez az ügyfelek számában is megmutatkozik. Ezek a biztató eredmények az első negyedéves beruházási programunknak köszönhetőek, és az év eleji jelentős tőkeemelés mellett egyéb fontos előrelépések fémjelzik: például a fiókhálózatunk bővítése az új temesvári központtal, illetve olyan új termékek fejlesztése, mint a teljes mértékben online személyi kölcsön” - nyilatkozta Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

A Bank működési eredménye 2021 első negyedévében elérte a 8 millió lejt. A működési kiadások 26%-os növekedése miatt a működési eredmény alacsonyabb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az Országos Betétbiztosítási Alapba és a Szanálási Alapba befizetett magasabb éves hozzájárulások mellett a működési kiadások növekedését a belső növekedési program szerint végrehajtott beruházások és kiadások eredményezték.

A 2021-ben is folytatódó növekedési program szükségessé tette az alkalmazottak számának növekedését (+12%-os éves növekedés az alkalmazottak átlagos számában), valamint előírja a 2020-ban végrehajtott beruházások és fejlesztések folytatását. A hatékonyság növelése érdekében a Bank ebben az évben folytatja informatikai és digitális korszerűsítési beruházásait.

A teljesítő hitelállomány dinamikus növekedésének köszönhetően a nettó kamatbevétel csak 2%-kal csökkent, elérve a 112 millió lejt. A nettó kamatbevétel alakulására negatív hatással volt a nettó kamatmarzs csökkenése, ami a ROBOR és IRCC mutatók visszaesésével magyarázható. A mutatók alakulásának a hitelezési szegmensre nagyobb hatása volt, mint a megtakarítási szegmensre.

Az első negyedévben a teljes kockázati költség 3,8 millió lejt tett ki, amit a hitelkockázati költségek alacsonyabb szintje, valamint jogi vitákra képzett céltartalékok feloldása magyaráz.

A teljesítő hitelek állománya 14%-kal nőtt az év első három hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva, az emelkedést az ingatlanhitelek 14%-os, a KKV-hitelek 17%-os, valamint a vállalati hitelek 10%-os növekedése segítette.

Az árfolyamszűrt betétek állománya 31%-kal nőtt éves összevetésben, a fellendülést a lakossági (+24%), a KKV (+28%) és a vállalati szegmens (+51%) is támogatta. 

A helyi jelentési előírások szerint a Bank eszközállománya elérte a 15,6 milliárd lejt, ami 18%-os növekedésnek felel meg 2020 márciusához képest. 

A Bank tőkemegfelelési mutatója 22,7%-os (+3,8 százalékpont éves összevetésben), kényelmes szintre nőtt, a Csoport által márciusban végrehajtott 250 millió lejes tőkeemelés következtében.

Az OTP Csoport az idei első három hónapban 117 milliárd forint (1564 millió RON) adózás utáni nyereséget realizált, a konszolidált számviteli eredmény 93 milliárd forint
(1260 millió RON) volt.

Azok a leányvállalatok, amelyek a legjobban hozzájárultak az eredményhez: az OTP Core Magyarország (56 milliárd forint / 756 millió RON), a DSK Bank Bulgária (18 milliárd forint / 247 millió RON), Horvátország (5 milliárd forint/ 69 millió RON), Ukrajna (8,8 milliárd forint / 119 millió RON), Szerbia (6,8 milliárd forint / 91 millió RON), Oroszország (8 milliárd forint / 108 millió RON), Montenegró (2 milliárd forint / 27 millió RON), Moldovai Köztársaság (1,5 milliárd forint/ 20 millió RON) és Albánia (1 milliárd forint / 14 millió RON). (közlemény)

OTP
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac