2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Mekkora vagyona van Daniel Dinesnek, Románia leggazdagabb emberének?

 utolsó frissítés: 15:06 GMT +2, 2021. április 27.

Azzal, hogy bevezették a New York-i tőzsdére, múlt héten újabb mérföldkőhöz ért el Románia első unikornisa, a UiPath. A vállalat az előzetes terveknek megfelelően 23,89 millió részvényt dobott piacra, amelyek 1,34 milliárd dollár értékben találtak gazdára. A tőzsdei árfolyamból kiindulva a vállalat messze a legértékesebb romániai kötődésű társaságnak számít.

De nem csak a folyamatok automatizálásával foglalkozó vállalat, hanem a kulcsfigura Daniel Dines körül is mesébe illően alakulnak a dolgok. A vállalat vezérigazgatója, aki a 2010-es évek első felében még egy háromszobás bukaresti tömbházlakásból működtette a céget, a Forbes legfrisebb, valós idejű számításai szerint alig pár év alatt a világ 451. leggazdagabb embere lett, sőt, a nemrégiben elhunyt cseh üzletember, Petr Keller örökösei után Közép-Kelet-Európa második legvagyonosabb embere. A Forbes úgy kalkulál, hogy Dines vagyona eléri a 8,9 milliárd dollárt.

Tegnap még 8,3 milliárd dollár szerepelt Dines neve mellett, tehát egy nap alatt jó 600 millió dollárral gyarapodott az Onești-en született üzletember vagyona a vállalat értékének emelkedése miatt.

Forrás: Forbes.com

Dines vagyonának érzékeltetésére a Ziarul Financiar csinált egy elméleti eszmefuttatást: az üzletember egyszerre tudná megvenni a Petrom (6,1 milliárd dollár cégérték), az Electrica (1,1 milliárd dollár) és a Digi (891 millió dollár) összes részvényét. Ez persze csak egy érdekes összehasonlítás: semennyi esély nincs arra, hogy Dines épp most eladja a UiPath-ben tulajdonolt 21-25%-os részesedését, sem arra, hogy a jelenlegi tulajdonosok túladnának az előbb említett három vállalaton.

Dines már csak azért sem szállhat ki, mert a vállalat lassan a világ egyik legfelkapottabb startupjává vált. Olyan folyamatautomatizálási megoldásokat, egyszerűbben digitális robotokat fejlesztenek, amelyekkel automatizálni lehet olyan ismétlődő feladatokat, mint például az adatok másolása, űrlapok vagy jelentések kitöltése. A startupnál azokat az üzleti partnereket célozzák, akik a folyamataik digitalizálásán és automatizálásán dolgoznak azzal a céllal, hogy az alkalmazottakat lényegesebb, nagyobb hozzáadott értékkel bíró feladatokra tudják átirányítani. Azért sikeresek, mert az ügyfeleiknek nagyon sok időt és pénzt tudnak megspórolni.

Fotó forrása: Daniel Dines Facebook oldala.

Dinesről itt írtunk részletesen. Saját magát képezte informatikussá, a kilencvenes években éjszaka dolgozott egy olyan IT-vállalatnál, amelynek nem volt elég számítógépe. Később a Microsofthoz ment dolgozni Seattle-be, ahonnan viszonylag hamar visszatért Romániába, mert elmondása szerint nem igazán tudott alkalmazkodni az ottani élethez, emellett hajtotta a vállalkozói vénája is.

Romániában 2005-ben alapított vállalkozást, eleinte jelentéktelen outsourcing projekteket vállaltak, 2012-től viszont nagyobb hangsúlyt kezdtek fektetni az első igazi saját termékük fejlesztésére, egy olyan platformra, amellyel digitális robotokat lehetett "tanítani" és összehangolni. Ez hozta végül az áttörést számukra, de csak 2014-ben jöttek rá, hogy a termékük egészen kiváló. A startup szekere akkor indult be igazán, amikor 2017-ben 30 millió dolláros befektetést kaptak egy befektetési alaptól. (forbes, zf, hírszerk.)

UiPath
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac