2022. január 19. szerdaSára, Márió
EUR = 4.9447 RON
USD = 4.3575 RON
HUF = 1.3868 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,128.23(-1.18%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Az Európai Bizottság évente 150 milliárd euró kölcsönt venne fel a helyreállítási alap finanszírozásához

 utolsó frissítés: 13:58 GMT +2, 2021. április 15.

Az Európai Bizottság évente átlagosan 150 milliárd euró kölcsönt venne fel a tőkepiacokról 2026-ig, a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot ellensúlyozni hivatott Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett 750 milliárd eurós helyreállítási alap finanszírozásához - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján a brüsszeli testület.

A bevont források teljes összege így jelenlegi árfolyamon mintegy 800 milliárd eurót fog kitenni, amelynek visszafizetése a testület számításai alapján 2058-ig tartana.

Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a bizottság finanszírozási startégiája nemcsak a társadalmi-gazdasági fellendülést szolgálja, hanem a források bevonása révén a zöld, digitális és ellenállóbb növekedést is.  

A stratégia keretében a testület különböző finanszírozási eszközök és technikák segítségével, az uniós tagállamok számára a legkedvezőbb feltételek mellett mozgósíthatja a szükséges forrásokat - írja a bizottság sajtóközleménye. A stratégia megvalósítása érdekében a bizottság elsődleges kereskedői hálózatot hoz létre, amely segíti az aukciók és a konzorciális hitelfelvételi műveletek hatékony végrehajtását, támogatja a másodlagos piacok likviditását, és biztosítja az uniós adósságpapírok kelendőségét a lehető legszélesebb befektetői körben. Emellett, a piacok átlátható tájékoztatása érdekében a forrásbevonások megkezdése előtt határozatot fogad el, és közzéteszi a finanszírozási tervhez kapcsolódó információkat.

A költségvetési biztos felszólította az uniós tagállamokat, hogy minél előbb vegyék át nemzeti jogrendjeikbe a tagországok kormányait tömörítő Tanács tavaly december közepén hozott határozatát, amely az EU-s költségvetés bevételi oldaláról, az úgynevezett saját források ügyéről rendelkezik. A határozat tagállami ratifikálása hatalmazza fel a bizottságot a szükséges források bevonásának elkezdésére. (mti)

Címoldali fotó: Bru_nO/Pixabay

Európai BizottságPNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális