2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Hivatalos: tőzsdére megy Románia első unikornisa

 utolsó frissítés: 16:50 GMT +2, 2021. március 26.

Hivatalosan is bejelentették, hogy tőzsdére viszik Románia első unikornisát (a legalább 1 milliárd dolláros értékelést elérő startupokat szokták így nevezni), a UiPath szoftvercéget. A jelenleg 35 milliárd dollárra taksált vállalat részvényeit a New York-i tőzsdére vezetik be PATH ticker alatt. A nyilvános részévnykibocsátást (IPO) a Morgan Stanley és a JP Morgan vezeti, de művelet méretét jelzi, hogy összesen 22 pénzügyi vállalatot vonnak be a folyamatba.

A Daniel Dines által alapított vállalat legutóbb február elején kapott befektetést. Az ügylet során 750 millió dolláros finanszírozást vontak be, a cég értékét akkor 35 milliárd dollárban határozták meg.

A cég történetéről bővebben egy korábbi cikkünkben írtunk. A startupnál olyan folyamatautomatizálási megoldásokat (RPA, Robotic Process Automation), egyszerűbben digitális robotokat fejlesztenek, amelyekkel automatizálni lehet olyan ismétlődő feladatokat, mint például az adatok másolása, űrlapok vagy jelentések kitöltése. A cégnél azokat az üzleti partnereket célozzák, akik a folyamataik digitalizálásán és automatizálásán dolgoznak azzal a céllal, hogy az alkalmazottakat lényegesebb, nagyobb hozzáadott értékkel bíró feladatokra tudják átirányítani.

Az RPA megoldásokról itt olvashattok részletes cikket. (economedia)

Címoldali fotó: Daniel Dines Facebook oldala.

UiPath
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac