2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A fizetésük legfennebb 20%-ára korlátoznák a közalkalmazottak bérpótlékait

 utolsó frissítés: 13:16 GMT +2, 2021. március 10.

Úgy fogják módosítani a bértörvényt, hogy a közalkalmazottak által kapott bérpótlékok értéke ne haladhassa meg az alapfizetésük 20%-át - jelentette ki Raluca Turcan munkaügyi miniszter.

A tárcavezető azt is mondta, hogy a jövőben két típusú bérpótlék lesz: az első típusúakat azok az állami alkalmazottak fogják kapni, akik nagy távolságok vagy különösen veszélyes munkakörülmények mellett dolgoznak, míg a második típusú bérpótlékok motivációs jellegűek lesznek, a jól teljesítő közalkalmazottak kapják majd ezeket.

Turcan szerint véget kell vetni annak az elmúlt években megszokott gyakorlatnak, hogy több területen is főként a bérpótlékok révén növelték a közalkalmazottak havi juttatásait. "Nem kell kitalálni egyre őrültebb és őrültebb bérpótlékokat, hanem inkább a magasabb alapfizetésekkel kell segíteni a közalkalmazottakat" - mondta Turcan, aki szerint a bérpótlék-rendszer újragondolása után azonosítani kell azokat a területeket is, ahol az alkalmazottakat valóban fájdalmasan érintette egyes bérpótlékok megszüntetése, és ezeken a területeken az alapfizetések növekedésére van szükség.

A munkaügyi miniszter ugyanakkor arra is rámutatott, hogy minden miniszternek javaslatot kell tennie arra vonatkozóan, hogy a saját területükön miként gondolják újra a bérpótlékok rendszeret. "Én munkaügyi miniszterként nem tudok részletekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy milyen bérpolitikára van szükség például az egészségügy területén" - mondta Turcan, aki arra is rámutatott, hogy a jelenlegi bértörvény komoly anomáliákat is eredményezett: példaként azt hozta fel, hogy vannak olyan egészen kicsi polgármesteri hivatalok, ahol jóval többet keresnek az alkalmazottak a megyeközpontok önkormányzatainál megszokott bérezésnél is.

Turcan azt is elmondta, hogy miután minden területen - az oktatásban, az egészségügyben, az igazságszolgáltatásban, a belügyi és védelmi intézmények esetén is - kialakul a megfelelő vizió a közalkalmazotti béreket illetően, tárgyalóasztalhoz ülnek a pénzügyminisztérium képviselőivel is, hogy meghatározzák a bérek növekedésének lehetséges pályáját.

Turcan korábban azt nyilatkozta, hogy még ebben az évben elkészülhet az új közalkalmazotti bértörvény. (b1tv, digi24)

Címoldali fotó: Raluca Turcan Facebook oldala.

pótlékbértörvénybér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális